Adoráció
Ma 2019. 6. 20, csütörtök, Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap
Adoráció


Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepe
Írta: Szemán Artúr   
2019. február 28. csütörtök, 11:04

altA 2019. február 22-i laudáció során Kocsis Sándor atya több témáról beszélt nekünk.

Az első Szent Péter apostol székfoglalása volt. Szent Péter 42-ben ment Rómába, és ott megalapította a római püspökséget, a későbbi Vatikánt. Péter még visszatért Jeruzsálembe, majd közel egy évtizedig Antiochia püspöke volt, és csak 60 körül telepedett le végleg Rómában. Római és antióchiai székfoglalására a IV. század óta emlékezünk. Péter, a "kőszikla" kezdettől fogva az egyház egységének és erejének a jele. A mai napon, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén egyházunkért és a keresztények egységéért imádkozunk.
Érdekes volt Gary Sinise nemrég megjelent önéletrajzának említése. A színészt a Forrest Gump című film Dan hadnagyaként ismerjük. Önéletrajzában felesége és saját maga megtérésének és katolizálásának történetét meséli el nekünk.
Harmadikként az atya arról tájékoztatott minket, hogy most vasárnap minden katolikus templomban országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára. A katolikus oktatás lényegének, céljának meghatározásakor Erdő Péter gondolatait idézte. A katolikus oktatás nem feltétlenül jobb, mint a világi, mivel nem "versenyistállóként" működik. A különbség a küldetésben rejlik. A katolikus oktatás a konkrét szakmai ismeretek mellett a személy további fejlődéséhez szükséges alapokat és értékeket kívánja átadni. Sándor atya megemlítette, tavaly történt meg először, hogy a katolikus iskolák tanulóinak száma világméretben meghaladta a 60 milliót. Arra kérte iskolánk diákjait, hogy minél többen vegyenek részt ezeken a vasárnapi miséken.
Említést tett továbbá néhány tavaszi egyházi programról, többek között Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatásáról is. Végezetül jó szórakozást kívánt azoknak a diákoknak, akik részt vesznek ma este a Végzős Bálon.  
 
Pórné Nagy Katalin
közgazdásztanár
 
 
Módosítás dátuma: 2019. február 28. csütörtök, 11:10
 
Gyertyaszentelés
Írta: Szemán Artúr   
2019. február 13. szerda, 10:23

altA 2019. február 1-i laudáció témája a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe volt. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. Kocsis Sándor atya könyörgés keretében megszentelte a magával hozott gyertyákat, és felkérte a tanulóifjúságot, hogy aki úgy gondolja, vigyen belőle haza, gyújtsa meg azt és mondjon közben egy imát.

Ezt követően az atya a Panamában zajló katolikus ifjúsági világtalálkozóról beszélt, ahol kiemelte, hogy a találkozón egy magyar grafikust kértek meg arra, hogy Jézus Krisztust ábrázolja, majd a Szentatya egy mondatára hívta fel a tanulók figyelmét:”Kedves fiatalok, ti nem a jövő vagytok, hanem Isten jelene.” Valósítsátok meg álmaitokat, találjátok meg életetek célját. Küldetésetek van, amibe szeressetek bele, és minden ettől függ.
Végül az atya február 3-ára, Szent Balázs püspök emléknapjára hívta fel a figyelmet, majd a laudáció közös imádsággal ért véget.

Pajuf Izabella
szaktanár
 
Módosítás dátuma: 2019. február 13. szerda, 10:34
Bővebben...
 
Laudáció 2019. január 11-én
Írta: Szemán Artúr   
2019. január 22. kedd, 10:08
altA 2019. január 11-i laudáció témája a vízkereszt ünnepe volt.
Január 6-án a három királyokat ünnepeljük. Ekkor a hagyomány a vízszentelés. Kocsis Sándor atya irányításával együtt imádkoztak az iskola tanárai és tanulói, aki ezt követően megszentelte az iskolát, annak pedagógusait, dolgozóit, tanulóit.  Az atya felhívta a figyelmet arra, hogy a következő vasárnap eseménye Urunk megkeresztelkedésének ünnepe. Ferenc pápa is arra buzdította a híveket, hogy emlékezzenek vissza arra a napra, amikor kereszténnyé lettek. A laudáció közös imádsággal ért véget.
Kovács Judit 
tanár
 
Módosítás dátuma: 2019. február 05. kedd, 13:18
Bővebben...
 
Adoráció 2019. január 4.
Írta: Szemán Artúr   
2019. január 22. kedd, 10:05

Kocsis Sándor atya 2019. január 4-i laudátiója kezdetén a gimnázium minden dolgozójának és tanulójának boldog és sikerekben gazdag új évet kívánt. 

Ezt követően Dr. Ternyák Csaba egri érsek újévi körleveléből idézett a béke fontosságáról: „Amikor a mai napon Boldog Újévet kívánunk egymásnak, akkor a békére is gondolunk. Annál is inkább, mert az ember boldogságát legtöbbször éppen a békétlenség veszélyezteti: a családban, a munkahelyen, a társadalmi életben. Nincs boldogság békesség nélkül. Az igazi békességet a Karácsonykor megszületett Kisded hozta el nekünk”.
Felhívta a tanulóifjúság figyelmét az újévi körlevél 3. pontjára: „Évek óta, a január elsejei körlevemben szoktam meghirdetni az új esztendő kiemelkedő programját, az egyházmegyei találkozót. Az idén elsősorban azokat a fiatalokat várom az Egri Bazilikába, akik középiskolába, főiskolára, egyetemre járnak, vagy akik tagjai egy ifjúsági közösségnek, hogy együtt tegyünk tanúságot Krisztusba vetett hitünkről. 2019. május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 99. évfordulóján tartjuk ezt a találkozót. A lengyel pápának különleges karizmája volt, hogy megtalálta a hangot a fiatalok szívéhez és lelkesíteni tudta őket. Kérem, hogy az egész egyházmegye közössége imádkozzon értük és a találkozó sikeréért. A jövő Isten kezében van, de annak megrajzolása a fiatalokra vár!”
Ezt követően Sándor atya megemlékezett Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsekről, aki 2018. december 31-én a nyíregyházi Főegyházmegyei Papi Szociális Otthonban szentségekkel megerősítve elhunyt. Röviden ismertette az életútját, a jelmondatát és a címerét is. A volt egri érsek nevét egy tanterem is viseli a gimnáziumban, amelynek 3 évvel ezelőtti felavatását személyesen is megtisztelte.
A laudatiója végén január 6.-ra, vízkereszt napjára és a hozzá fűződő népszokásokra hívta fel a tanulók figyelmét, majd az adorációt közös imádsággal zártuk.
 
Magda Gábor
 
Módosítás dátuma: 2019. február 05. kedd, 13:19
 
Adventi laudáció
Írta: Szemán Artúr   
2018. december 15. szombat, 10:18

altA 2018. december 7-i laudáció az adventi várakozás jegyében zajlott. A második adventi gyertya, a hit jelképének meggyújtása a Nagy Attila tanár úr által vezetett énekkar közreműködésével varázsolta meghitté az Úr Jézus eljövetelére való várakozást.
Kocsis Sándor atya Máté evangéliumából (Mt 9,27-31) a két vak meggyógyításának történetét olvasta fel, majd magyarázatában utalt arra, hogy mindenkinek ezt a lelki látást, megvilágosodást hozhatja az Istenre nyitott várakozás.
A hétfői (dec. 3-i) lelki napon az osztályonként készített adventi naptár aktuális oldalainak (dec. 7-9.) a megnyitása után Sándor atya a hét eseményeit elevenítette fel: megemlékeztünk Myra püspökének, Szent Miklósnak segítő jóságáról. Ezután Kocsis atya köszönetet mondott az iskola diákjainak a lelki napon való együttműködő részvételükért és a tanárok támogató, segítő munkájáért. Ezen a napon tekinthettük meg iskolánk új diákjainak (hetedikesek és kilencedikesek) hagyományos bemutatkozó produkcióit is.

Kerekes Orsolya

Bővebben...
 
« ElsőElőző123456KövetkezőUtolsó »

1. oldal / 6