Jubileumi ünnepség a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban
Ma 2024. 7. 27, szombat, Olga napja van.
Holnap Szabolcs napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Az iskoláról Az iskola jelene Jubileumi ünnepség a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban
Jubileumi ünnepség a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban

Kettős ünnepnek lehettünk részesei 2014. október 3-án, pénteken. Fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepelte a gimnázium, a helyi Kisboldogasszony templom pedig felszentelésének 250. esztendejét.


Hosszú készülődés előzte meg a jubileumi alkalmat. Évkönyvet jelentettünk meg, melyben helyet kapott az iskola 60 éves története, volt kollégák visszaemlékezései, tanulóink eredményei és az iskola életének jellegzetes alkalmai. Egy irodalmi és egy rajz pályázat kertében arra ösztönöztük tanulóinkat, hogy tehetségüket megmutatva bizonyítsák azt, hogy értéknek tekintik, hogy ennek az iskolának a tanulói lehetnek.

A 60 éves évforduló jelképeként – a délelőtt folyamán - az iskola aulájában időkapszulát helyeztünk el, megőrizve a leendő 100 éves iskolának a fent említett évkönyvet, a kollégák és a tanulók üzeneteit és az iskolai élet jelképeit, jellegzetes tárgyait.
Az ünnepélyes alkalom a római katolikus templomban vette kezdetét, ahol a Dr. Ternyák Csaba egri érsek atya által celebrált szentmisén vehettünk részt. Az ünneplés a gimnáziumban folytatódott. Vendégeink voltak a fenntartó Egri Főegyházmegye képviselői, a szerencsi egyházközség részéről Darvas László kanonok úr és Dobák Gábor káplán úr, Koncz Ferenc úr, a város polgármestere, az intézményvezetők, valamint az a 120 szponzor, támogató, akikkel évek óta jó kapcsolatot ápol az iskola. Jelen volt az iskola tanári kara és 727 diákja, akik szemtanúi lehettek ennek a páratlan eseménynek.
Az iskolai emlékműsor légkörét a bensőségesség és az emelkedettség jellemezte. Az előadást Dr. Gál András, a gimnázium igazgatója nyitotta meg, majd színes pillanatképeket villantott fel az iskola történetéből, összegezve 18 éves igazgatói pályafutását. A megnyitó után az érsek úr és kanonok úr köszöntőjét és ünnepi gondolatait hallhattuk.


A jubileumi műsor koncepcióját az a szemlélet alakította, hogy felvillantsuk mindazokat a szellemi értékeket, amelyeket az évtizedek során kiformáltunk. A műsor magvát régi tanítványaink, jelenlegi tanulóink és néhány kolléga szereplése adta. A sokszínű műsor az elmélyült hitéletről árulkodott, melyet a kórus előadásában elhangzó egyházi énekek, az alkalomhoz illő versek, hangszeres játékok jellemeztek. A közös együttlét váratlan meglepetéseként tűzijáték tette emlékezetessé az iskola alapításának 60 éves évfordulóját.


A rendkívül színvonalas műsort a gimnázium magyartanárai (Gergely Lászlóné, Hutka Józsefné, Vitányiné Papagorasz Heléna), az ének-zene tanára (Nagy Attila) állították össze, a dekorációt az iskola művészettörténet tanárának (Rolek Ildikó) köszönhetjük.


Az ünnepséget a késő estébe nyúló állófogadás zárta. A kötetlen beszélgetés ismét alkalmat adott arra, hogy eszmét cseréljünk az iskola, az egyház és a város képviselőivel közös jövőnkről.