A VÁROS NAPJA
Ma 2024. 3. 29, péntek, Auguszta napja van.
Holnap Zalán napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Az iskoláról Aktuális A VÁROS NAPJA

Minden év április 20. napján Szerencs városa megemlékezést tart az 1605. április 17-én a szerencsi országgyűlésen Magyarország és Erdély fejedelmévé választott Bocskai Istvánról.
Ezen alkalomból a helyi református templomban emlékező műsorra kerül sor, melyet a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói adtak elő.
Az ünnepség elején Dr. Gál András Igazgató Úr köszöntötte a város vezetői és a képviselő testület tagjait, az intézmények vezetőit, egyházi vezetőket, a testvérvárosok képviselőit és minden kedves egybegyűltet. Hangsúlyozta beszédében Bocskai István nagyságát, tetteit, és harcait az elnyomók ellen. Majd felkérte az ünneplőket a Himnusz közös eléneklésére, melyet Daruka Dániel 12.h. osztályos tanuló kísért zongorán.
Ezt követően Balázs Pál református lelkipásztor idézett Bocskai István fejedelem végrendeletéből. Rávilágított arra, hogy az akkor leírt gondolatok mennyire aktuálisak a jelenben is. Fontos a népek és a hívek közötti egység, az atyafiúi szeretet és az Istenbe vetett hit.
Az ünnepi alkalom a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói műsorával folytatódott.
Póczos Patrik a 9.h. oszt. tanulója Szőnyi Gyula: Hazám című versét szavalta el, majd Plaszkó Eszter a 9.a.oszt. tanulója Pósa Lajos: Magyar vagyok, magyar… megzenésített versét énekelte el.
Wass Albert: Véren vett ország versét Rohály Roland 10.r. oszt. tanuló mondta el, majd az énekkar a Kormorán együttes: Volt valamikor egy régi világ… kezdetű dalát adta elő, melyet Sipos Attila 9.a. és Zakar Adrián 12.a. oszt. tanulók kísérték gitáron. Laczkó Szilárd a 11.a. oszt. tanulója Heltai Jenő: Szabadság című versének elszavalása után Marc Charpentier: Úgy zengjed az élet Himnuszát… kezdetű művét az énekkar énekelte, amit Majoros Réka 11.h. és Képes Panna 10.h. oszt. tanulók fuvolán kísérték. Batsányi János: Biztatás című versét Juhász Vince 10.a. oszt. tanuló szavalta el,ezt követte Gárdonyi Zsolt- Kádár Ferenc: Magyar ének c. műve, melyet Bihari Lilla Ibolya tanárnő énekelte el. Wass Albert: Erdélyi fák között kezdetű versét Póczos Patrik 9.h. oszt. tanuló mondta el.
Erdei Helga 12.Kgb. oszt. tanuló az Ismerős Arcok zenekar Nélküled kezdetű dalát énekelte el, melyet Zakar Adrián 12.a. oszt. tanuló kísért gitáron. Kádas Ákos 10.r. oszt. tanuló Wass Albert: A hontalanság hitvallása című versét szavalta el. A műsor a Székely Himnusz és a Szózat eléneklésével zárult, melyet Daruka Dániel 12.h. oszt. tanuló kísért zongorán.
Az ünnepi műsor végén koszorúzás következett. Koszorút helyezett el a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium nevében Dr. Gál András Igazgató Úr, Szerencs város nevében Dr. Egeli Zsolt és Nyíri Tibor Alpolgármester Urak.
Végül Nyíri Tibor Alpolgármester Úr- aki egyben a gimnázium tanára is-, megköszönte a színvonalas műsort, a megemlékezők szavait, és minden kedves vendégnek, hogy megtiszteltek bennünket és együtt ünnepeltek. Mindenkit invitált a vasárnapig tartó rendezvénysorozatra is, melynek záró eseménye a vasárnapi istentisztelet lesz a református templomban, ahol a nyárádszeredai lelkipásztor hirdeti majd az igét.

Az ünnepi műsort Szegedi Anikó magyar nyelv és irodalom szakos tanár és Bihari Lilla Ibolya ének-zene tanár állította össze és tanította be a gimnázium tehetséges tanulóinak.

Bihari Lilla Ibolya tanár