Laudácio 2017.09.08.
Ma 2024. 5. 2, csütörtök, Zsigmond napja van.
Holnap Tímea napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Hitélet Adoráció Laudácio 2017.09.08.
Laudácio 2017.09.08.

 

altA Bocskai István Katolikus Gimnázium 2017/18-as tanévének első heti elmélkedését Kocsis Sándor atya a diákok köszöntésével kezdte.
Az előző tanév heti gondolatait, amit adoráció néven ismert meg a diákság, az idei tanévtől laudációként fogja hallani.
(Az adoráció jelentése 'imádás, hálaadás'. Rövid imával töltött idő, többnyire az Oltáriszentség jelenlétében. A laudáció 'dicséret' jelentésével közelibbé, hétköznapibbá változtatja az Istennek szánt perceket a Gimnáziumban.)
Az első gondolatcsokorban hangzott el a Világegyház hírei között Ferenc pápa kolumbiai látogatása, ahol a polgárháború okozta sebek begyógyítását, a megbocsájtás nehézségeit kívánta jelenlétével enyhíteni.
Ferenc pápa a világhírű kolumbiai író, Gabriel García Márquezre utalt, idézve az ő Nobel-díj átvételekor mondott beszédéből: „Mindenesetre, mindenféle elnyomás, fosztogatás és cserbenhagyás ellenére a mi válaszunk az élet. Sem özönvíz, sem pestisjárvány, sem éhség, sem természeti csapás, de még háborúk sem tudják lefokozni az élet kitartó erejét a halál fölött. Ez olyan előny, mely csak nő és gyarapszik.”
A következő gondolatfűzér középpontjában a teremtésvédelem állt, az idei tanév szándéka ezen egyházi tanítást fogalmazza meg. Ehhez kapcsolódott az egri tanévnyitó ünnepség előadáscsokra, és erre épül fel az iskola lelki programjainak sora is.
Örömmel hirdette atya a szeptember 15-én induló ifjúsági klubot, amelyre szeretettel várunk minden fiatalt. A ministránsok, cserkészek mellett mindazokat, akik nyitottak egy igazi, jó hangulatú, kulturált, örömteli együtt töltött időre.
Végül köszönetét, háláját fejezte ki minden fiatalnak, aki segítőkészen, idejét és energiáját szeretettel feláldozva előkészítette a Kisboldogasszony templom szeptember 8-ai búcsúját.

 

alt