Laudácio
Ma 2024. 4. 23, kedd, Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Hitélet Adoráció Laudácio
Laudácio

A tanév második heti elmélkedésben Kocsis Sándor atya a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére hívta fel a tanulók figyelmét, melyet az Egyház minden év szeptember 14.-én ünnepel. Ekkor emlékezünk Krisztus keresztjének megtalálására és visszaszerzésére. Ezt követően az ünnephez szorosan kapcsolódó Fájdalmas Szűzanya emléknapjáról (szeptember 15.) szólt és arra kérte a hallgatóságot, hogy aki teheti, vegyen részt az ünnepkörhöz kapcsolódó monoki búcsún.

A következő gondolatkörben Ferenc pápa Laudato Si’ enciklikájából olvasott fel egy idézetet Assisi Szent Ferenctől. Kiemelte, hogy a teremtett világhoz való viszonyunk különböző. Azonban törekednünk kell arra, hogy az együttélés szabályait be nem tartó személyeket jobb belátásra bírjuk, hiszen az ilyen emberek magatartásukkal önmagukat rekesztik ki környezetükből. A megbocsátás, a közösségbe való visszatérés kapuját azonban mindig nyitva kell hagyni, mert az Úr mindenkit szeret. Gondolatmenetét egy rossz természetű kisfiúról szóló tanmesével zárta.
Végezetül Kocsis atya figyelmeztette a diákságot arra, hogy a szavakkal okozott sebek is lehetnek olyan fájdalmasak, mint a fizikai sebek, ezért a közös imában a rossz cselekedetek megbocsátásáért fohászkodtunk.
Magda Gábor