Gyertyaszentelés
Ma 2024. 4. 19, péntek, Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Hitélet Adoráció Gyertyaszentelés
Gyertyaszentelés

altA 2019. február 1-i laudáció témája a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe volt. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. Kocsis Sándor atya könyörgés keretében megszentelte a magával hozott gyertyákat, és felkérte a tanulóifjúságot, hogy aki úgy gondolja, vigyen belőle haza, gyújtsa meg azt és mondjon közben egy imát.

Ezt követően az atya a Panamában zajló katolikus ifjúsági világtalálkozóról beszélt, ahol kiemelte, hogy a találkozón egy magyar grafikust kértek meg arra, hogy Jézus Krisztust ábrázolja, majd a Szentatya egy mondatára hívta fel a tanulók figyelmét:”Kedves fiatalok, ti nem a jövő vagytok, hanem Isten jelene.” Valósítsátok meg álmaitokat, találjátok meg életetek célját. Küldetésetek van, amibe szeressetek bele, és minden ettől függ.
Végül az atya február 3-ára, Szent Balázs püspök emléknapjára hívta fel a figyelmet, majd a laudáció közös imádsággal ért véget.

Pajuf Izabella
szaktanár