Vízkereszt - iskolaszentelés
Ma 2024. 4. 25, csütörtök, Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Hitélet Aktuális hírek Vízkereszt - iskolaszentelés
Vízkereszt - iskolaszentelés

alt2020. január 6-án,Vízkereszt, azaz Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe napján, Szarvas Péter atya a lelki percek keretében szenteltvízzel meghintette iskolánk auláját, jelképesen megszentelve így egész intézményünket.

A IV. század elejétől kezdődően lett ez a nap liturgikus ünneppé és ennek szokása gyorsan elterjedt előbb keleten, majd nyugaton. A keresztények körében 312–325 között kezdett terjedni Vízkereszt, mint Jézus Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a Háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe.

Házszentelés, házáldás alkalmával Vízkereszt napján, tehát január 6-án vagy annak hetében a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat. Az ajtó szemöldökfájára pedig krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének, Gáspár, Menyhért, Boldizsár kezdőbetűit: 20+G+M+B+20. Más értelmezés szerint a 3 betű a latin „Christus Mansionem Benedicat”, azaz „Krisztus áldja meg e házat„ áldásformula kezdőbetűit jelenti.
Ez a néhány betű egész évben, nehéz és szép pillanatokban, örömben és gyászban emlékeztethet arra, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények között otthonunk felett van. Ez talán abban is segíthet, hogy döntéseinkben, otthoni viselkedésünkben, bűneinkből való felállásunkban tudjunk kihez igazodni. Hiszen Ő nem hagy el bennünket.

Darai Enikő
pedagógus

alt

alt

alt

alt