Néptánccsoport
Ma 2024. 3. 19, kedd, József napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Az iskoláról Kultúra Néptánccsoport
Néptánccsoport
Néptánccsoport Csoportképek

 
Néptánccsoport

altA Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola Hagyományőrző Néptánccsoportjának
bemutatása

 

 

 

Gimnáziumunk jelszava:

„ Az a nemzet ismeri jól önmagát, aki ismeri gyökereit, hagyományait, az tud csak a jövő felé tekinteni.”

 

Így indult a néptánccsoport megszervezése 20 évvel ezelőtt iskolánkban, hogy egy olyan tanulói közösséget hozzunk létre, amely megismeri, megtanulja a magyar néptáncot. Az alapítók Kunder Gyuláné, Kiss Attiláné voltak és dr. Gál András, jelenlegi igazgatónk, akik beszerezték az első viseleteket, megszervezték az első diákcsoportot, idehozták az első táncpedagógust a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttesből. Majd a kis csapat egyre ügyesebb lett, így már nemcsak a gimnázium falai között léptek fel műsorukkal, hanem falunapokon, szüreti bálokon, majd pedig országos folklór-fesztiválokon is részt vettek.

A néptánccsoport életében sok változás történt az évek során, így táncpedagógusaink között tudhattuk Tóth György tanár urat és koreográfust az Avas Néptáncegyüttes neves vezetőjét, jelenlegi  oktatónk Majer Rajmund táncpedagógus pedig a városi Hajnali Néptáncegyüttesének koreográfusa, az Encsi Művészeti Iskola oktatója. A tánccsoport koordinátora Balázs Beáta , a gimnázium tanára.

A tánccsoport órái egyrészt az órarendbe beépítettek, hiszen a választható  testnevelés helyett a diákok táncoktatásban részesülnek. Másrészt  csütörtök délután a gimnázium kisaulájában  táncolnak heti 3 órás foglalkozásokban a tanulók. A néptánccsoport ruháit az iskola pályázatokon szerzi be, őrizve e Zempléni táj jellegzetes viseletét.  Viseleteink közül a legékesebb a kalocsai ruha, melyet Szerencs Város Napján a Bor- és Pálinka- fesztivál ünnepi kereteiben, műsorában minden éven bemutatunk.

A tánccsoport külföldi vendég-szerepléseken is fellépett a testvérvárosok folklór-találkozóin Németországban, Luxemburgban, Franciaországban , Felvidéken  és Erdélyben. Méltón képviselte a gimnáziumot, és a hazánkat a magyar tánc szépségeinek bemutatásával.

Jelenleg a Bocskai István Katolikus Gimnázium néptánccsoportja megújulóban van, mert szeretnénk, ha minél több diák jelentkezne csoportunkba. Céljaink között szerepel újabb színvonalas fellépések megszervezése horvátországi testvérvárosunkba. Szeretnénk továbbadni és vinni a néptánc szeretetét a magyar népművészet hagyományőrzését.



 

 

 

 

 
Budapesti kirándulás

 

Az október 23-i műsor szereplői Koncz Ferenc polgármester úr, országgyűlési képviselő jóvoltából budapesti kiránduláson vettek részt, melynek során a Parlamentet is meglátogatták. Ezen a jól sikerült kiránduláson készültek a következő képek.

Bővebben...