Aktuális hírek
Ma 2024. 4. 29, hétfő, Péter napja van.
Holnap Katalin, Kitti napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap
Aktuális hírek


Vízkereszt - iskolaszentelés
Írta: Szemán Artúr   
2020. január 28. kedd, 10:22

alt2020. január 6-án,Vízkereszt, azaz Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe napján, Szarvas Péter atya a lelki percek keretében szenteltvízzel meghintette iskolánk auláját, jelképesen megszentelve így egész intézményünket.

A IV. század elejétől kezdődően lett ez a nap liturgikus ünneppé és ennek szokása gyorsan elterjedt előbb keleten, majd nyugaton. A keresztények körében 312–325 között kezdett terjedni Vízkereszt, mint Jézus Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a Háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe.

Házszentelés, házáldás alkalmával Vízkereszt napján, tehát január 6-án vagy annak hetében a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat. Az ajtó szemöldökfájára pedig krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének, Gáspár, Menyhért, Boldizsár kezdőbetűit: 20+G+M+B+20. Más értelmezés szerint a 3 betű a latin „Christus Mansionem Benedicat”, azaz „Krisztus áldja meg e házat„ áldásformula kezdőbetűit jelenti.
Ez a néhány betű egész évben, nehéz és szép pillanatokban, örömben és gyászban emlékeztethet arra, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények között otthonunk felett van. Ez talán abban is segíthet, hogy döntéseinkben, otthoni viselkedésünkben, bűneinkből való felállásunkban tudjunk kihez igazodni. Hiszen Ő nem hagy el bennünket.

Darai Enikő
pedagógus

Módosítás dátuma: 2020. január 28. kedd, 10:27
Bővebben...
 
Lelki nap – 2019. december 16-án
Írta: Szemán Artúr   
2020. január 23. csütörtök, 11:21

altDecember 16-án, hétfőn volt a Bocskai István Katolikus Gimnázium adventi lelki napja. A reggeli szentmisét Szarvas Péter plébános atya celebrálta. Ezt követően az osztályok a karácsonyi készületeket elősegítő kreatív lelki feladatokkal birkóztak (betlehemi élőkép, Jézus születése c. filmhez kapcsolódó rejtvényfeladatok, eukharisztiakus kártyajáték és a pletykajáték). A vetélkedőt követően plébános úr diaképes előadását hallgattuk a „Képzeletben a Szentföldön” címmel. Énekkarunk felemelő karácsonyi műsora után a lelki napot Csiszér László és társainak koncertje zárta. Ez a délelőtt ismét a közös együttlét, a karácsonyi ünnepre való hangolódás, a szeretet jegyében telt el.

Módosítás dátuma: 2020. január 23. csütörtök, 11:25
Bővebben...
 
Az adventi ünnepkör szép alkalmai
Írta: Szemán Artúr   
2020. január 08. szerda, 10:43

altAz adventi időszakot a koszorú közös elkészítésével kezdtük. Ezután minden pénteken fellobbant egy-egy gyertyaláng. Az ünnepi gyertyagyújtás alkalmait Balázs Pál református tiszteletes, Csejoszki Szabolcs görög katolikus parókus és Szarvas Péter plébános úr tartották.
A diákok a lelki alkalmakra gyönyörű műsorral készültek. A meghitt percek végén a kijelölt osztályok adventi gondolataikat jelenítették meg az általuk készített plakátokon. A megható hétvégi gyertyagyújtások lelki feltöltődést adtak a karácsonyi előkészületekhez.

Bővebben...
 
2. Teremtésvédelmi nap
Írta: Szemán Artúr   
2019. november 21. csütörtök, 09:51

Ialtskolánk október 17-én, a Szegénység elleni küzdelem világnapján tartotta második teremtésvédelmi napját. Ebből az alkalomból, illetve az Élelmezési világnap kapcsán iskolánk plakátversenyt hirdetett, melynek során a diákok munkáikat digitális formában, számítógép segítségével készíthették el. A verseny győztesei, Jesztrebszki Adrienn 11. B és Juhász Levente 10. C osztályos tanulók lettek.
A nap folyamán Szarvas Péter plébános úr tartott előadást a tanulóknak a szegénység különböző formáiról és okairól, hangsúlyozva a lelki szegénység, az Istennel való kapcsolat hiányát. Előadása zárásaként együtt imádkoztuk a rózsafüzért.

Bővebben...
 
Írta: Administrator   
2017. november 13. hétfő, 19:26

Felemelő pillanatok – harangszentelés és ünnepi szentmise

2017. nov. 12-én délután megható eseménynek lehettünk szemtanúi. A Kisboldogasszony templom új harangjának megszentelése és toronyba helyezése, majd a ritka látványt követő szentmise tette emlékezetessé a délutánt. Az alábbi képek is az emelkedett hangulatról árulkodnak…

Módosítás dátuma: 2017. november 13. hétfő, 19:42
Bővebben...
 
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »

2. oldal / 2