Adoráció
Ma 2024. 4. 18, csütörtök, Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Hitélet Adoráció
Adoráció
Laudato Si 2018.02.16.

altSándor atya a február 16-i adorációt a nagyböjt időszakának szentelte. Elmagyarázta a nagyböjt lényegét, elmondta, hogy a 40 napos böjt a hitbe való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás időszaka. Hangsúlyozta, hogy az „Öltözz pirosba” mozgalom tökéletesen beleillik a nagyböjt kezdeti időszakába, hiszen, ha valaki ezt komolyan veszi, az ezen a napon, illetve ebben az időszakban megáll a 21.század rohanó életében, hitében elmélyül, önvizsgálatot tart és megpróbálja más emberek szánalmas életét, nyomorúságát is átérezni és most konkrétan a pécsi Dóri ház lakóinak segít. Az adoráció végén Sándor atya mégegyszer kiemelte, hogy legyen a nagyböjt, az ima, az alamizsna és a böjt időszaka, amikor kérhetünk, lemondhatunk és fejleszthetjük önfegyelmünket.


Tóth Éva
 
Bővebben...
 
Laudatio -A barátságról – 2018. február 9.

Sándor Atya adorációját azzal kezdte, hogy mennyire fontos, hogy jóban legyünk embertársainkkal, hiszen a Jóisten a szeretetét sokszor más embereken keresztül tudja továbbítani az egyes emberek irányába. Elmondta, hogy a most kezdődő téli olimpia is ennek a megbékélésnek lehet az egyik jelképe. Beszédét azzal folytatta, hogy a lelki és testi szenvedések sokszor járnak együtt, aminek kiindulópontja lehet esetleg a család tagjainak erőszakos viselkedése. A lelki betegségek gyógyításának egyik módja az imádság lehet, míg a testi fájdalmak, betegségek ellen a legjobb megoldás, ha betartjuk az előírásokat, pl. az időjárásnak, és nem a divatnak megfelelően öltözködünk.  Végül a betegek szentségéről szólt, ami a Jóisten irgalmának, szeretetének a jele. Kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy egy haldokló ember részesüljön ebben a szentségben, és így ne féljünk hozzájuk papot hívni.

Szokásainkhoz híven az adorációt egy közös imával zártuk.
 
Szárnya Zoltán
 
 
Laudatio – Ferenc pápa utazásai – 2018. jan. 19.

Sándor Atya a január 19-ei adoráción először Ferenc pápa chilei útjáról beszélt. Közvetítette a Szentatya üzenetét: „Ma imádkozzunk mindazokért, akik szenvedtek és meghaltak, azokért, akik minden nap a vállukon hordják az igazságtalanság súlyát”. Őszentsége arra bíztatta a chileieket, hogy merjenek egy jobb jövőről álmodni.

Ezután a plébános úr a Jézussal való kapcsolatunk fontosságáról szólt. A Megváltó és tanítványai közti kötelék példáján arra bíztatott bennünket, hogy legyünk lelkesek ez ügyben, mert akkor meglesz a hitünk. Elmondta, hogy ennek a kapcsolatnak a kiépítése és megerősítése azonban hosszú folyamat. Az a cél, hogy mindazt, amit fiatal korunkban megismerünk Jézusról, a későbbi életünk során tudjuk majd alkalmazni a kapcsolatainkban, mindennapjainkban, hogy teljes életet élhessünk ezáltal.
Az adórációt – szokásunkhoz híven – közös imádsággal zártuk.
 
Szegedi Mária
 
 
Laudatio – Ferenc pápa utazásai – 2018. jan. 19.

altSándor Atya a január 19-ei adoráción először Ferenc pápa chilei útjáról beszélt. Közvetítette a Szentatya üzenetét: „Ma imádkozzunk mindazokért, akik szenvedtek és meghaltak, azokért, akik minden nap a vállukon hordják az igazságtalanság súlyát”. Őszentsége arra bíztatta a chileieket, hogy merjenek egy jobb jövőről álmodni.
Ezután a plébános úr a Jézussal való kapcsolatunk fontosságáról szólt. A Megváltó és tanítványai közti kötelék példáján arra bíztatott bennünket, hogy legyünk lelkesek ez ügyben, mert akkor meglesz a hitünk. Elmondta, hogy ennek a kapcsolatnak a kiépítése és megerősítése azonban hosszú folyamat. Az a cél, hogy mindazt, amit fiatal korunkban megismerünk Jézusról, a későbbi életünk során tudjuk majd alkalmazni a kapcsolatainkban, mindennapjainkban, hogy teljes életet élhessünk ezáltal.
Az adórációt – szokásunkhoz híven – közös imádsággal zártuk.
Szegedi Mária
 

 
Laudatio – A megbocsátásról – 2018. jan. 12.

altA Vízkereszthez kapcsolódó január 5-i laudáció a víznek, a hitélet rítusaiban való megjelenését állította középpontba, míg január 12-én arról hallhattunk, hogy mekkora jelentősége van a víznek a mindennapokban.Ha értékesnek tartjuk, akkor vigyázzunk rá, gondozzuk és őrizzük vízkészletünk tisztaságát, hiszen az nemzeti kincsünk.
Az ember –társas lényként-- emberi kapcsolatait is folyamatosan ápolja. Ehhez kaptunk útmutatást a megbocsátás-kibékülés értelmezésével, melyet a Miatyánk is tartalmaz:
„…és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk…”
Ha képtelenek vagyunk rá, lelki teherként cipeljük azt, mely mérgezi hétköznapjainkat, testi tüneteket produkálva, s előbb-utóbb beteggé is tesz bennünket. Megbocsátani tehát nem a másikért, hanem önmagunkért kell: lelki békénkért, egészségünkért.
A dobozban elhelyezett, lassan rothadó barack példája érzékeltette: ha sokáig hordozzuk sérelmeinket, az rengeteg energiát elszív tőlünk, felemészt bennünket, s egyre távolabb kerülünk a mindannyiunk által óhajtott harmóniától.

Vitányiné Papagorasz Heléna
 

 
Újévi laudáció

alt2018. első laudációja Sándor atya újévi köszöntésével kezdődött. Sikerekben, szeretetben gazdag, áldott évet kívánt az intézmény dolgozóinak, tanulóinak.
A jókívánságok után felelevenítette a karácsonyi ünnepkör december 25-ét bevezető és követő időszakát.  
A 4. század óta Krisztus születésének napjaként ünneplik december 25-ét. Ezen a napon teljes fényében ragyog a Karácsony, az Egyház is teljes fényben állítja elénk a ma született gyermeket, akiről fennen hirdetjük, hogy Isten egyszülött Fia, az örök Ige, aki előtt hódol az egész világ.
December 26-án van Szent István vértanú napja. Ő az első hét diakónus egyike. Elsőként szenvedett vértanúságot Krisztusért.
Szent János apostolra és evangélistára december 27-én emlékezünk meg. A kereszt alatt Jézus az ő gondjaira bízta édesanyját, Máriát.
December 28-a az Aprószentek ünnepe. Azokra a két év alatti fiúgyermekekre emlékezünk, akiket Heródes király megöletett Betlehemben.
A Szent Család vasárnapján, a karácsony utáni vasárnapon Szent József, Boldogságos Szűz Mária és Jézus Krisztus alkotta Szent Családot ünnepeljük.
A téli ünnepkör része Mária istenanyaságának ünnepe, újév napja, karácsony nyolcadnapja.
Január 6-a, Vízkereszt napja a karácsonyi ünnepek zárónapja, Jézus Krisztus megjelenésének az ünnepe.  Ekkor kezdődik a házszentelések időszaka. Sándor atya szentelt vízzel a négy égtáj felé fordulva hintette meg iskolánkat, és áldotta meg a benne dolgozókat, tanulókat.


Szegedi Anikó

 

Bővebben...
 
Laudáció november 10.

November első laudációján Sándor atya számba vette az elmúlt két hét ünnepeit, kezdve azt a mindenszentekkel és a halottak napjával. A sort –Márton nap lévén- a Szent Mártonról való megemlékezés zárta.
„Áldozat nélkül nincs vallás”- hangsúlyozta az atya, amikor mindenszentek ünnepének történetét elevenítette fel. A nyugati egyház IV. Bonifác pápának köszönhetően emlékezik meg a vértanúkról és az összes szentről, de a november elsejei dátumot IV. Gergely pápa tette egyetemessé és hivatalossá.
Itt kapott helyet egy vatikáni hír, miszerint tizedszer rendezték meg a Szentek Futamát Rómában, a sport és a szolidaritást egyesítésének nevében. Ezúttal a nevezésekből befolyt összeget az indiai „kis menyasszonyok” javára fordították.
Az ünnep második napja a halottak napja, ami a XI. századtól terjed el a keresztény egyházban. Az egyház a testi feltámadás és az örök élet hitével és az ebből fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének ősi cselekedeteit.
Az adoráció Szent Márton történetével ért véget, azzal a szentével, aki a jóságnak, a jócselekedeteknek a szentje, aki úgy ajándékoz, hogy közben felemel, nem pedig megaláz.
A Jóisten a mi jócselekedeteinket is figyeli és gyűjti, és az örök életben így leszünk majd mi is „gazdagok”.
Sebestyén Amália

 
Emlékezés a fatimai jelenésekre

Gimnáziumunk 2017. október 13-ai laudatiója a fatimai jelenésekre való megemlékezés jegyében telt. Először Bárány Balázs és Kovács Ákos gitár-(11.H) és Danyikó Dorka (11.A ) énekprodukciója a múlt heti Szent Ferencre való emlékezés folytatásaként megteremtette az emelkedett hangulatot. Ezt követően Kocsis Sándor plébános úr ismertette a 100 éve történt fatimai jelenések történetét.
Megismerhettük a három gyermek (Ferenc, Lúcia, Jacinta) első találkozását a Szűzanyával. A Szűzanya azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap 13-án ugyanazon órában menjenek ismét arra a helyre, ahol az első találkozás történt. A július 13-ai látomás során a Szűzanya három titkot tárt fel a gyermekeknek. A harmadik találkozás nem augusztus 13-án, hanem augusztus 19-én történt, ugyanis 13-án a gyerekek börtönben voltak, mert megpróbálták rávenni őket arra, hogy hazugságnak vallják a velük történteket – de erre ők nem voltak hajlandók. Az 1917. október 13-ai jelenésnek 30-70 ezer ember volt a tanúja. A megjelenő Mária azt mondta, hogy ő a Rózsafüzér királynője, és azt kérte azon a helyen állítsanak kápolnát a tiszteletére. A jelenés végén mindenki láthatta a csodát: a Nap egy ezüstkoronghoz vált hasonlóvá, szabad szemmel is lehetett szemlélni, saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék, majd úgy tűnt, mintha a földre zuhanna.
Kocsis Sándor plébános úr kitért arra is, hogy mi lett a gyerekek későbbi sorsa.
A megemlékezés zárásaként – az Úr imádságának elmondása előtt – Balázsfalvi Gergő zongora-, illetve Majoros Réka fuvolajátékában gyönyörködhettünk.
Az október 13-ai péntek reggeli laudatio ismételten lelki életünk gazdagodására szolgált.

Pálné Bodnár Cecília
tanár
 

 
Laudáció 2017.09.29.

altKocsis Sándor atya a 2017. szeptember 29-ei adorációt Ferenc pápa szokásos heti üzenetének tolmácsolásával kezdte, mely szerint a találkozás Jézussal határozott fordulatot hozhat életünkbe. A szentségeken és a Szentíráson keresztül mindannyian komolyabb döntésekre leszünk képesek.
Beszédének következő részében arra hívta fel a figyelmet, hogy a teremtett világ védelmének érdekében párbeszédre van szükség arról, miként építsük Földünk közös jövőjét. Konkrét megoldásokra van szükség, és arra, hogy ezt a megoldást ne várjuk a modern technológiáktól és a tudománytól. Elítélte a nagyhatalmak közönyét és elutasító magatartását.
A laudáció zárásaként az 1976-ban először megrendezett paralimpiára emlékeztünk, melyen néhány sportoló követendő példát nyújtott összefogásból közös célt helyezve egyéni céljai elé.
Végül plébános úr a Szentírás olvasási kártya használatára buzdította a hallgatóságot.
                               Mészárosné Schmiedt Mónika
                                    némettanár
 

 
« ElsőElőző12345KövetkezőUtolsó »

3. oldal / 5