Adoráció
Ma 2024. 4. 26, péntek, Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Hitélet Adoráció
Adoráció
Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepe

altA 2019. február 22-i laudáció során Kocsis Sándor atya több témáról beszélt nekünk.

Az első Szent Péter apostol székfoglalása volt. Szent Péter 42-ben ment Rómába, és ott megalapította a római püspökséget, a későbbi Vatikánt. Péter még visszatért Jeruzsálembe, majd közel egy évtizedig Antiochia püspöke volt, és csak 60 körül telepedett le végleg Rómában. Római és antióchiai székfoglalására a IV. század óta emlékezünk. Péter, a "kőszikla" kezdettől fogva az egyház egységének és erejének a jele. A mai napon, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén egyházunkért és a keresztények egységéért imádkozunk.
Érdekes volt Gary Sinise nemrég megjelent önéletrajzának említése. A színészt a Forrest Gump című film Dan hadnagyaként ismerjük. Önéletrajzában felesége és saját maga megtérésének és katolizálásának történetét meséli el nekünk.
Harmadikként az atya arról tájékoztatott minket, hogy most vasárnap minden katolikus templomban országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára. A katolikus oktatás lényegének, céljának meghatározásakor Erdő Péter gondolatait idézte. A katolikus oktatás nem feltétlenül jobb, mint a világi, mivel nem "versenyistállóként" működik. A különbség a küldetésben rejlik. A katolikus oktatás a konkrét szakmai ismeretek mellett a személy további fejlődéséhez szükséges alapokat és értékeket kívánja átadni. Sándor atya megemlítette, tavaly történt meg először, hogy a katolikus iskolák tanulóinak száma világméretben meghaladta a 60 milliót. Arra kérte iskolánk diákjait, hogy minél többen vegyenek részt ezeken a vasárnapi miséken.
Említést tett továbbá néhány tavaszi egyházi programról, többek között Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatásáról is. Végezetül jó szórakozást kívánt azoknak a diákoknak, akik részt vesznek ma este a Végzős Bálon.  
 
Pórné Nagy Katalin
közgazdásztanár
 
 
 
Gyertyaszentelés

altA 2019. február 1-i laudáció témája a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe volt. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. Kocsis Sándor atya könyörgés keretében megszentelte a magával hozott gyertyákat, és felkérte a tanulóifjúságot, hogy aki úgy gondolja, vigyen belőle haza, gyújtsa meg azt és mondjon közben egy imát.

Ezt követően az atya a Panamában zajló katolikus ifjúsági világtalálkozóról beszélt, ahol kiemelte, hogy a találkozón egy magyar grafikust kértek meg arra, hogy Jézus Krisztust ábrázolja, majd a Szentatya egy mondatára hívta fel a tanulók figyelmét:”Kedves fiatalok, ti nem a jövő vagytok, hanem Isten jelene.” Valósítsátok meg álmaitokat, találjátok meg életetek célját. Küldetésetek van, amibe szeressetek bele, és minden ettől függ.
Végül az atya február 3-ára, Szent Balázs püspök emléknapjára hívta fel a figyelmet, majd a laudáció közös imádsággal ért véget.

Pajuf Izabella
szaktanár
 
Bővebben...
 
Laudáció 2019. január 11-én
altA 2019. január 11-i laudáció témája a vízkereszt ünnepe volt.
Január 6-án a három királyokat ünnepeljük. Ekkor a hagyomány a vízszentelés. Kocsis Sándor atya irányításával együtt imádkoztak az iskola tanárai és tanulói, aki ezt követően megszentelte az iskolát, annak pedagógusait, dolgozóit, tanulóit.  Az atya felhívta a figyelmet arra, hogy a következő vasárnap eseménye Urunk megkeresztelkedésének ünnepe. Ferenc pápa is arra buzdította a híveket, hogy emlékezzenek vissza arra a napra, amikor kereszténnyé lettek. A laudáció közös imádsággal ért véget.
Kovács Judit 
tanár
 
Bővebben...
 
Adoráció 2019. január 4.

Kocsis Sándor atya 2019. január 4-i laudátiója kezdetén a gimnázium minden dolgozójának és tanulójának boldog és sikerekben gazdag új évet kívánt. 

Ezt követően Dr. Ternyák Csaba egri érsek újévi körleveléből idézett a béke fontosságáról: „Amikor a mai napon Boldog Újévet kívánunk egymásnak, akkor a békére is gondolunk. Annál is inkább, mert az ember boldogságát legtöbbször éppen a békétlenség veszélyezteti: a családban, a munkahelyen, a társadalmi életben. Nincs boldogság békesség nélkül. Az igazi békességet a Karácsonykor megszületett Kisded hozta el nekünk”.
Felhívta a tanulóifjúság figyelmét az újévi körlevél 3. pontjára: „Évek óta, a január elsejei körlevemben szoktam meghirdetni az új esztendő kiemelkedő programját, az egyházmegyei találkozót. Az idén elsősorban azokat a fiatalokat várom az Egri Bazilikába, akik középiskolába, főiskolára, egyetemre járnak, vagy akik tagjai egy ifjúsági közösségnek, hogy együtt tegyünk tanúságot Krisztusba vetett hitünkről. 2019. május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 99. évfordulóján tartjuk ezt a találkozót. A lengyel pápának különleges karizmája volt, hogy megtalálta a hangot a fiatalok szívéhez és lelkesíteni tudta őket. Kérem, hogy az egész egyházmegye közössége imádkozzon értük és a találkozó sikeréért. A jövő Isten kezében van, de annak megrajzolása a fiatalokra vár!”
Ezt követően Sándor atya megemlékezett Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsekről, aki 2018. december 31-én a nyíregyházi Főegyházmegyei Papi Szociális Otthonban szentségekkel megerősítve elhunyt. Röviden ismertette az életútját, a jelmondatát és a címerét is. A volt egri érsek nevét egy tanterem is viseli a gimnáziumban, amelynek 3 évvel ezelőtti felavatását személyesen is megtisztelte.
A laudatiója végén január 6.-ra, vízkereszt napjára és a hozzá fűződő népszokásokra hívta fel a tanulók figyelmét, majd az adorációt közös imádsággal zártuk.
 
Magda Gábor
 
 
2018.november 16-i laudatió

altKocsis Sándor atya a 2018.november 16-i laudatióján a hálára, a szeretetre és a jótékonykodásra helyezte a hangsúlyt.
Szent Márk evangéliumából olvasott fel egy részletet gondolatébresztőnek.
Mennyibe kerülhet a napi megélhetésünk? A szüleink mennyi mindent feláldoznak azért, hogy gondtalanul élhessünk. Ők gondoskodnak a gyerekeikről, amit pusztán szeretetből tesznek. Ezért hálásnak kell lennünk irántuk.
A kivetítőn egy szimbolizált tenyér jelent meg, amely fel is fogta a vizet, de át is engedte. Ez a természet rendjére vonatkozik.  Egymásra vagyunk utalva, gondoskodnunk kell a másikról.
Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe közeleg. 24 évet élt, de ez a rövid élet is elég volt ahhoz, hogy az evangélium tanítását megvalósítsa. Istent szolgálta, amellett, hogy a férjének és a gyerekének is gondját viselte. Élete példaként szolgálhat mindannyiunk számára - 1235-ben szentté avatták.
Sándor atya felhívta a diákok figyelmét a közelgő jótékonysági bálra, aminek a bevételét egy helyi beteg kisfiú, Kapus Krisztián gyógyítására adományoz a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium közössége.
A mai adoráció is közös imádsággal ért véget.

Jurák Józsefné
angol szakos nyelvtanár
 

 
Imádkozzuk közösen a Rózsafüzért!

altAz idén a mi iskolánk is csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, amit 2005-ben Venezuelában indított el 1 millió gyermek, amikor fél órán át imádkozták a Rózsafüzért. Gimnáziumunk tanulói és a tantestület 2018. október 18-án 9 órakor teszik majd ezt világszerte több diákkal együtt.
Ennek kapcsán Sándor atya Lukács Evangéliumából idézett példát.
A napi imádság napi jó cselekedet, mert így megmarad bennünk a Jó. Ferenc Pápa is felhívta a figyelmet, hogy ebben a hónapban sok időt szenteljünk imádkozásra, hogy erősödjön a Jóság és tisztuljon a Lélek. Mert az imádkozás tisztítja a lelket. Így az Ördög, a Gonosz nem talál meg minket.


Homovics Zuzsa
szaktanár

Bővebben...
 
Laudáció, 2018.09.28.

alt„Uram, mutasd meg nekem a Te utadat, hogy járhassam a te igazságodban és teljes szívvel tiszteljem nevedet!”
Plébános úr a következő témában elmélkedett a mai napon:
Ókori könyvekről, melyet papiruszra majd pergamenre vetettek. Kumráni tekercsről, melyet 1947-ben találtak meg. Az Újkori tekercsről, könyvnyomtatás előtti s az azt követő időkről, mely nem másról szólt, mint az emberiség gondolatainak papírra vetése.
Két nagyon híres fordítást említhetünk meg, mely az Ószövetség könyveiből fennmaradt. Az egyik Egyiptomból, melyet 72 tudós fordított le, mind egyezett, pár szó kivételével Kr.e. 150 körülről, míg a másik Szent Jeromos fordítása latin nyelvre.
Hazai vonatkozásban részletesen kitért Károly Gáspár 1590-ben készült első magyar nyelvű fordítására, mely a reformáció idejére esett. Ennek mintájára készíti el Káldi György 1626-ban katolikus-magyar fordítást. Itt hangsúlyozta ki Plébános úr, hogy nagy az egység a katolikus-református egyház között a fordítás tekintetében. 1600 nyelvre fordítják le világszerte a Szentírást, mely azért nagyon fontos, hogy mindenki számára elérhető legyen.
Végezetül az Evangélium felolvasása után kérdést intézett a diákokhoz: Kinek tartjuk Jézus Krisztust? A válasz egyértelmű: mindenkinek az életében jelen van: az élet bármely területén, a megbocsájtásban és imádságainkban.

Szerencs, 2018.09.28.
Erdélyiné Mészáros Erika

Bővebben...
 
Laudáció, szept. 21.

altA mai adoráción történeteket kaptunk különböző típusú találkozásokról. Rögtön az első példa a harmadik típusú találkozások köréből került ki. Híradást kaptunk egy a közelmúltban rendezett konferenciáról, ahol az egyház és a NASA emberei egyszerre jelen voltak, és ahol a Földünkről összegyűjtött földöntúli tárgyakat vonultatták fel. Megtudtuk azt is, ha léteznek földön kívüli értelmes lények, akkor ők az isteni jóság irgalmáról és a Megváltóról csakis a földi emberek által szerezhetnek majd tudomást egy esetleges jövőbeli találkozás során.
A második találkozás-történet a csángó Antal Veronikáé. Ő 1935-ben született Botfalván négy testvér legidősebbikeként. Már fiatalon elhatározta, hogy istennek szenteli életét és felvételt kért a falujában működő Assissi Szent Ferenc missziós nővérek kongregációjába. A kommunista diktatúra azonban keresztülhúzta terveit és a szerzetesi életre készülő gyermeket elvitték a faluból miután a rendházat bezárták. Ezután Veronika a helyi plébános tanácsára tisztasági magánfogadalmat tett, gyerekeket, beteg időseket ápolt és szent életet élt, amíg egyszer elborult elméjű fiatal férfi - Veronika ellenállván erőszakos nemi közeledésének - meg nem ölte. Az ő történetének apropója a szeptember havának 22. napján történő boldoggá avatása. Példája arra tanít minket, egészítette ki Sándor atya magyarázatával a történetet, hogy annyit érünk emberként, amennyire hajlandóak vagyunk elmenni saját jóságunk, tisztaságunk és becsületünk megtartásában.
A harmadik találkozás a Dél-olaszországi Pescaraból származik, és egy szent és együgyű életet folytató, de fiatalon meghalt fiú és teremtője hosszas testi szenvedések utáni találkozásáról szólt. Utolsó mondataiban biztosította az őt halálos ágyán körülvevőket, hogy tekintetével továbbra is kíséri majd őket odafentről. Azzal visszaadta lelkét teremtőjének és sűrű rózsaillatot bocsátva öt napig feküdt ravatalán e csodával bizonyságot téve élete szent voltáról. Az ő boldoggá avatása is jelen hónap ünnepe.
Negyedszerre pedig egy példázatot hallottunk egy metaforikus utazásról a fizikai és az emberi hidegség tartományába; egyszerre éreztük a sarkkörön túli zord fagyot és az emberi szívet szorító önzés belső hideg fagyasztó hatását. Egy távoli, északi sziget ember nem lakta táján az önzés hidegében megfagyó egymástól elhidegült emberek képével bocsátotta el Sándor atya közösségünket a hétvégére. Története az emberi szeretet és önzetlenség tüzének áldozathozatal általi élesztésére és táplálására hívott fel mindannyiunkat.

Szerencs, 2018. szeptember 21.

Éliás Balázs

Bővebben...
 
Laudatio –„ökológiai megtérés” – 2018. március 9.

altSándor Atya  a nagyböjt negyedik hetében arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy Ferenc pápa aggódó hangon szól a védtelen természet és a védtelen ember mellett, felemeli a szavát a természet megóvásáért, a szegények emberi méltóságáért, a felelős társadalmi elkötelezettségért. A Szentatya nyilvánvalóvá teszi, hogy a mostohán kezelt és kifosztott természet „ökológiai megtérést” igényel, egy olyan gyökeres fordulatot, melyben az ember magára vállalja az elkötelezett felelősséget a természet védelméért a közös otthon megóvásával. Ez az elkötelezettség magába foglalja a nyomorúság felszámolását, a szegények iránti törődő figyelmet és a mindenki számára biztosított egyenlő hozzáférést a föld forrásaihoz. 

A pápa enciklikája hangsúlyozza, hogy a klimatikus változás is globális probléma, miként az ivóvízhez hozzáférés lehetősége, melyet alapvető jogként külön védelmezni kell. 
A víz témájához kapcsolódva szóba került a szamariai asszony és Jézus találkozása a kútnál. A János evangéliumában található írás segítségével mutatta be Sándor Atya, hogyan kapcsolódhat egymáshoz a szégyen és áhítat fogalma.
A laudatio végén az iskola diákjai, tanárai közösen mondták el a kereszténység legismertebb imádságát, melyet a latin nyelvű fordítás kezdőszavai alapján szinte az egész világon Pater Noster elnevezéssel ismerik.
 
Braun Csaba
 

 

 
« ElsőElőző12345KövetkezőUtolsó »

2. oldal / 5