Adoráció
Ma 2024. 3. 28, csütörtök, Gedeon napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap
Adoráció


Gyertyaszentelés
Írta: Szemán Artúr   
2019. február 13. szerda, 10:23

altA 2019. február 1-i laudáció témája a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe volt. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. Kocsis Sándor atya könyörgés keretében megszentelte a magával hozott gyertyákat, és felkérte a tanulóifjúságot, hogy aki úgy gondolja, vigyen belőle haza, gyújtsa meg azt és mondjon közben egy imát.

Ezt követően az atya a Panamában zajló katolikus ifjúsági világtalálkozóról beszélt, ahol kiemelte, hogy a találkozón egy magyar grafikust kértek meg arra, hogy Jézus Krisztust ábrázolja, majd a Szentatya egy mondatára hívta fel a tanulók figyelmét:”Kedves fiatalok, ti nem a jövő vagytok, hanem Isten jelene.” Valósítsátok meg álmaitokat, találjátok meg életetek célját. Küldetésetek van, amibe szeressetek bele, és minden ettől függ.
Végül az atya február 3-ára, Szent Balázs püspök emléknapjára hívta fel a figyelmet, majd a laudáció közös imádsággal ért véget.

Pajuf Izabella
szaktanár
 
Módosítás dátuma: 2019. július 22. hétfő, 10:37
Bővebben...
 
Laudáció 2019. január 11-én
Írta: Szemán Artúr   
2019. január 22. kedd, 10:08
altA 2019. január 11-i laudáció témája a vízkereszt ünnepe volt.
Január 6-án a három királyokat ünnepeljük. Ekkor a hagyomány a vízszentelés. Kocsis Sándor atya irányításával együtt imádkoztak az iskola tanárai és tanulói, aki ezt követően megszentelte az iskolát, annak pedagógusait, dolgozóit, tanulóit.  Az atya felhívta a figyelmet arra, hogy a következő vasárnap eseménye Urunk megkeresztelkedésének ünnepe. Ferenc pápa is arra buzdította a híveket, hogy emlékezzenek vissza arra a napra, amikor kereszténnyé lettek. A laudáció közös imádsággal ért véget.
Kovács Judit 
tanár
 
Módosítás dátuma: 2019. február 05. kedd, 13:18
Bővebben...
 
Adoráció 2019. január 4.
Írta: Szemán Artúr   
2019. január 22. kedd, 10:05

Kocsis Sándor atya 2019. január 4-i laudátiója kezdetén a gimnázium minden dolgozójának és tanulójának boldog és sikerekben gazdag új évet kívánt. 

Ezt követően Dr. Ternyák Csaba egri érsek újévi körleveléből idézett a béke fontosságáról: „Amikor a mai napon Boldog Újévet kívánunk egymásnak, akkor a békére is gondolunk. Annál is inkább, mert az ember boldogságát legtöbbször éppen a békétlenség veszélyezteti: a családban, a munkahelyen, a társadalmi életben. Nincs boldogság békesség nélkül. Az igazi békességet a Karácsonykor megszületett Kisded hozta el nekünk”.
Felhívta a tanulóifjúság figyelmét az újévi körlevél 3. pontjára: „Évek óta, a január elsejei körlevemben szoktam meghirdetni az új esztendő kiemelkedő programját, az egyházmegyei találkozót. Az idén elsősorban azokat a fiatalokat várom az Egri Bazilikába, akik középiskolába, főiskolára, egyetemre járnak, vagy akik tagjai egy ifjúsági közösségnek, hogy együtt tegyünk tanúságot Krisztusba vetett hitünkről. 2019. május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 99. évfordulóján tartjuk ezt a találkozót. A lengyel pápának különleges karizmája volt, hogy megtalálta a hangot a fiatalok szívéhez és lelkesíteni tudta őket. Kérem, hogy az egész egyházmegye közössége imádkozzon értük és a találkozó sikeréért. A jövő Isten kezében van, de annak megrajzolása a fiatalokra vár!”
Ezt követően Sándor atya megemlékezett Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsekről, aki 2018. december 31-én a nyíregyházi Főegyházmegyei Papi Szociális Otthonban szentségekkel megerősítve elhunyt. Röviden ismertette az életútját, a jelmondatát és a címerét is. A volt egri érsek nevét egy tanterem is viseli a gimnáziumban, amelynek 3 évvel ezelőtti felavatását személyesen is megtisztelte.
A laudatiója végén január 6.-ra, vízkereszt napjára és a hozzá fűződő népszokásokra hívta fel a tanulók figyelmét, majd az adorációt közös imádsággal zártuk.
 
Magda Gábor
 
Módosítás dátuma: 2019. február 05. kedd, 13:19
 
2018.november 16-i laudatió
Írta: Szemán Artúr   
2018. november 21. szerda, 13:22

altKocsis Sándor atya a 2018.november 16-i laudatióján a hálára, a szeretetre és a jótékonykodásra helyezte a hangsúlyt.
Szent Márk evangéliumából olvasott fel egy részletet gondolatébresztőnek.
Mennyibe kerülhet a napi megélhetésünk? A szüleink mennyi mindent feláldoznak azért, hogy gondtalanul élhessünk. Ők gondoskodnak a gyerekeikről, amit pusztán szeretetből tesznek. Ezért hálásnak kell lennünk irántuk.
A kivetítőn egy szimbolizált tenyér jelent meg, amely fel is fogta a vizet, de át is engedte. Ez a természet rendjére vonatkozik.  Egymásra vagyunk utalva, gondoskodnunk kell a másikról.
Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe közeleg. 24 évet élt, de ez a rövid élet is elég volt ahhoz, hogy az evangélium tanítását megvalósítsa. Istent szolgálta, amellett, hogy a férjének és a gyerekének is gondját viselte. Élete példaként szolgálhat mindannyiunk számára - 1235-ben szentté avatták.
Sándor atya felhívta a diákok figyelmét a közelgő jótékonysági bálra, aminek a bevételét egy helyi beteg kisfiú, Kapus Krisztián gyógyítására adományoz a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium közössége.
A mai adoráció is közös imádsággal ért véget.

Jurák Józsefné
angol szakos nyelvtanár
 

Módosítás dátuma: 2018. november 27. kedd, 17:21
 
Imádkozzuk közösen a Rózsafüzért!
Írta: Szemán Artúr   
2018. október 16. kedd, 09:11

altAz idén a mi iskolánk is csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, amit 2005-ben Venezuelában indított el 1 millió gyermek, amikor fél órán át imádkozták a Rózsafüzért. Gimnáziumunk tanulói és a tantestület 2018. október 18-án 9 órakor teszik majd ezt világszerte több diákkal együtt.
Ennek kapcsán Sándor atya Lukács Evangéliumából idézett példát.
A napi imádság napi jó cselekedet, mert így megmarad bennünk a Jó. Ferenc Pápa is felhívta a figyelmet, hogy ebben a hónapban sok időt szenteljünk imádkozásra, hogy erősödjön a Jóság és tisztuljon a Lélek. Mert az imádkozás tisztítja a lelket. Így az Ördög, a Gonosz nem talál meg minket.


Homovics Zuzsa
szaktanár

Bővebben...
 
« ElsőElőző12345678KövetkezőUtolsó »

3. oldal / 8