Adoráció
Ma 2024. 4. 26, péntek, Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap
Adoráció


Emlékezés a fatimai jelenésekre
Írta: Szemán Artúr   
2017. október 18. szerda, 09:30

Gimnáziumunk 2017. október 13-ai laudatiója a fatimai jelenésekre való megemlékezés jegyében telt. Először Bárány Balázs és Kovács Ákos gitár-(11.H) és Danyikó Dorka (11.A ) énekprodukciója a múlt heti Szent Ferencre való emlékezés folytatásaként megteremtette az emelkedett hangulatot. Ezt követően Kocsis Sándor plébános úr ismertette a 100 éve történt fatimai jelenések történetét.
Megismerhettük a három gyermek (Ferenc, Lúcia, Jacinta) első találkozását a Szűzanyával. A Szűzanya azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap 13-án ugyanazon órában menjenek ismét arra a helyre, ahol az első találkozás történt. A július 13-ai látomás során a Szűzanya három titkot tárt fel a gyermekeknek. A harmadik találkozás nem augusztus 13-án, hanem augusztus 19-én történt, ugyanis 13-án a gyerekek börtönben voltak, mert megpróbálták rávenni őket arra, hogy hazugságnak vallják a velük történteket – de erre ők nem voltak hajlandók. Az 1917. október 13-ai jelenésnek 30-70 ezer ember volt a tanúja. A megjelenő Mária azt mondta, hogy ő a Rózsafüzér királynője, és azt kérte azon a helyen állítsanak kápolnát a tiszteletére. A jelenés végén mindenki láthatta a csodát: a Nap egy ezüstkoronghoz vált hasonlóvá, szabad szemmel is lehetett szemlélni, saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék, majd úgy tűnt, mintha a földre zuhanna.
Kocsis Sándor plébános úr kitért arra is, hogy mi lett a gyerekek későbbi sorsa.
A megemlékezés zárásaként – az Úr imádságának elmondása előtt – Balázsfalvi Gergő zongora-, illetve Majoros Réka fuvolajátékában gyönyörködhettünk.
Az október 13-ai péntek reggeli laudatio ismételten lelki életünk gazdagodására szolgált.

Pálné Bodnár Cecília
tanár
 

 
Laudáció 2017.09.29.
Írta: Szemán Artúr   
2017. október 04. szerda, 09:29

altKocsis Sándor atya a 2017. szeptember 29-ei adorációt Ferenc pápa szokásos heti üzenetének tolmácsolásával kezdte, mely szerint a találkozás Jézussal határozott fordulatot hozhat életünkbe. A szentségeken és a Szentíráson keresztül mindannyian komolyabb döntésekre leszünk képesek.
Beszédének következő részében arra hívta fel a figyelmet, hogy a teremtett világ védelmének érdekében párbeszédre van szükség arról, miként építsük Földünk közös jövőjét. Konkrét megoldásokra van szükség, és arra, hogy ezt a megoldást ne várjuk a modern technológiáktól és a tudománytól. Elítélte a nagyhatalmak közönyét és elutasító magatartását.
A laudáció zárásaként az 1976-ban először megrendezett paralimpiára emlékeztünk, melyen néhány sportoló követendő példát nyújtott összefogásból közös célt helyezve egyéni céljai elé.
Végül plébános úr a Szentírás olvasási kártya használatára buzdította a hallgatóságot.
                               Mészárosné Schmiedt Mónika
                                    némettanár
 

 
Laudácio 2017.09.22.
Írta: Szemán Artúr   
2017. szeptember 25. hétfő, 11:41

alt2017. szeptember 22-én az iskolai laudation Kocsis Sándor atya Ferenc pápa gondolatait tolmácsolta, aki együttérzését fejezte ki a mexikói földrengéssel kapcsolatban, imádkozott az áldozatokért, a segítőkért.
Elmélkedésében a teremtett világ védelmére hívta fel a tanulók figyelmét. Isten a teremtett világon keresztül beszél hozzánk, így annak vizsgálatával közelebb kerülhetünk a Teremtőhöz. Utalt arra, miszerint az embereknek együtt kell működniük abban, hogy közös otthonukat megvédjék.
A következő gondolatmenet a megbocsájtás fontosságát emelte ki. Embertársaink felé nem csak hétszer, hanem hetvenszer hétszer is gyakorolnunk kell a megbocsájtást, ha az szükséges. Kocsis Sándor atya kiemelte a templomba járás fontosságát is. A hét utolsó napján az a feladatunk, hogy kifejezzük Isten felé a szeretetünket.
Ezen a napon minden diák ajándékba kapott egy Szentírás olvasási kártyát.

Kecskés Evelin
 

 
Laudácio
Írta: Szemán Artúr   
2017. szeptember 19. kedd, 09:09

A tanév második heti elmélkedésben Kocsis Sándor atya a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére hívta fel a tanulók figyelmét, melyet az Egyház minden év szeptember 14.-én ünnepel. Ekkor emlékezünk Krisztus keresztjének megtalálására és visszaszerzésére. Ezt követően az ünnephez szorosan kapcsolódó Fájdalmas Szűzanya emléknapjáról (szeptember 15.) szólt és arra kérte a hallgatóságot, hogy aki teheti, vegyen részt az ünnepkörhöz kapcsolódó monoki búcsún.

A következő gondolatkörben Ferenc pápa Laudato Si’ enciklikájából olvasott fel egy idézetet Assisi Szent Ferenctől. Kiemelte, hogy a teremtett világhoz való viszonyunk különböző. Azonban törekednünk kell arra, hogy az együttélés szabályait be nem tartó személyeket jobb belátásra bírjuk, hiszen az ilyen emberek magatartásukkal önmagukat rekesztik ki környezetükből. A megbocsátás, a közösségbe való visszatérés kapuját azonban mindig nyitva kell hagyni, mert az Úr mindenkit szeret. Gondolatmenetét egy rossz természetű kisfiúról szóló tanmesével zárta.
Végezetül Kocsis atya figyelmeztette a diákságot arra, hogy a szavakkal okozott sebek is lehetnek olyan fájdalmasak, mint a fizikai sebek, ezért a közös imában a rossz cselekedetek megbocsátásáért fohászkodtunk.
Magda Gábor
 
Módosítás dátuma: 2017. szeptember 19. kedd, 09:12
 
Laudácio 2017.09.08.
Írta: Szemán Artúr   
2017. szeptember 12. kedd, 06:55

 

altA Bocskai István Katolikus Gimnázium 2017/18-as tanévének első heti elmélkedését Kocsis Sándor atya a diákok köszöntésével kezdte.
Az előző tanév heti gondolatait, amit adoráció néven ismert meg a diákság, az idei tanévtől laudációként fogja hallani.
(Az adoráció jelentése 'imádás, hálaadás'. Rövid imával töltött idő, többnyire az Oltáriszentség jelenlétében. A laudáció 'dicséret' jelentésével közelibbé, hétköznapibbá változtatja az Istennek szánt perceket a Gimnáziumban.)
Az első gondolatcsokorban hangzott el a Világegyház hírei között Ferenc pápa kolumbiai látogatása, ahol a polgárháború okozta sebek begyógyítását, a megbocsájtás nehézségeit kívánta jelenlétével enyhíteni.
Ferenc pápa a világhírű kolumbiai író, Gabriel García Márquezre utalt, idézve az ő Nobel-díj átvételekor mondott beszédéből: „Mindenesetre, mindenféle elnyomás, fosztogatás és cserbenhagyás ellenére a mi válaszunk az élet. Sem özönvíz, sem pestisjárvány, sem éhség, sem természeti csapás, de még háborúk sem tudják lefokozni az élet kitartó erejét a halál fölött. Ez olyan előny, mely csak nő és gyarapszik.”
A következő gondolatfűzér középpontjában a teremtésvédelem állt, az idei tanév szándéka ezen egyházi tanítást fogalmazza meg. Ehhez kapcsolódott az egri tanévnyitó ünnepség előadáscsokra, és erre épül fel az iskola lelki programjainak sora is.
Örömmel hirdette atya a szeptember 15-én induló ifjúsági klubot, amelyre szeretettel várunk minden fiatalt. A ministránsok, cserkészek mellett mindazokat, akik nyitottak egy igazi, jó hangulatú, kulturált, örömteli együtt töltött időre.
Végül köszönetét, háláját fejezte ki minden fiatalnak, aki segítőkészen, idejét és energiáját szeretettel feláldozva előkészítette a Kisboldogasszony templom szeptember 8-ai búcsúját.

 

Módosítás dátuma: 2017. szeptember 12. kedd, 07:02
Bővebben...
 
« ElsőElőző12345678KövetkezőUtolsó »

6. oldal / 8