A gimnázium energetikai korszerűsítése
Ma 2024. 4. 27, szombat, Zita napja van.
Holnap Valéria napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Pályázat Energetikai korszerűsítés
A gimnázium energetikai korszerűsítése
Kedvezményezett: Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum
Projekt címe: A Szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium energetikai felújítása
Támogatás összege: 210,96 millió forint
Támogatás intenzitása: 98,43%
A projekt fizikai zárása: 2023.11.30.
Projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.13-19-2019-00012
 
PROJEKT BEMUTATÁSA

Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. Az Európai Parlament és a Tanács energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelve előírja az uniós tagállamok számára, hogy 2014-2020 között végsőenergia-fogyasztásuk legalább 1,5 százalékának megfelelő új energia-megtakarítást kell elérniük évente a 2013. január 1-jét megelőző három év átlagában. Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik, ezért kiemelten fontos a hagyományosan sok energiát felhasználó közintézmények energetikai felújítása, korszerűsítése.
A most induló projekt keretén belül az intézmény Szerencs, Ondi út 1. (hrsz.: 1652/2) szám alatt található Gimnázium épületének energetikai felújítása valósult meg. Az előzetes energetikai felmérések azt mutatták, hogy az épület energetikailag a GG (Átlagost megközelítő) besorolással rendelkezik, így szükségessé vált felújítása, energetikai rendszerének korszerűsítése. A beruházás során megvalósult a külső nyílászárók cseréje, külső homlokzati hőszigetelés, padlásfödém szigetelése, a fűtési rendszer korszerűsítése, 26 kw teljesítményű napelemes rendszer telepítése. A fejlesztést követően CC (Korszerű) minősítésű épület állt az intézmény rendelkezésére. A fenntartási, működtetési és üzemeltetési feladatok és költségek csökkenése mellett, a korszerűsített épülettel hozzájárulunk a modern oktatási infrastruktúra megteremtéséhez, továbbá hozzájárulunk a környezeti terhelés csökkentéséhez az üvegház hatású gázok kibocsátásának és a felhasznált fosszilis anyagok mennyiségének csökkentésével.
A beruházás közvetlen haszonélvezői az iskolába járó diákok, tanárok és az itt dolgozók lesznek, a külső hőszigetelésnek és nyílászárók cseréjének köszönhetően megújult az épület. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a felhasznált fosszilis anyagok mennyiségének csökkentésével az intézmény környezetére gyakorolt terhelése is alacsonyabb lesz, az Európai Uniós forrásból megvalósuló projektnek köszönhetően javult a városkép, valamint Szerencs lakosainak életkörülményei, a felújított korszerű épület a mai kor előírásainak és elvárásainak megfelelő környezetet teremtett az idejáró diákok és az itt dolgozók számára, ami nagyban hozzájárult az itt élők elégedettségéhez a város népességmegtartó erejéhez.
A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, Kohéziós Alap Társfinanszírozásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósult meg.