Kultúra
Ma 2024. 5. 23, csütörtök, Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Az iskoláról Kultúra
Kultúra
Énekkar

Iskolánk kórusának létszáma 35-40 fő között mozog. Repertoárjában a klasszikus komolyzenétől a mai magyar és külföldi slágerekig minden megtalálható. Rendszeresen fellépnek mind iskolai, mind városi rendezvényeken. Szólistái megemlékezéseken, ünnepélyeken gyakran vállalnak aktív szerepet.

Jelentősebb fellépések:

2009. október 23., Városi Ünnepség

2009. december, Városi Kórusok Karácsonyi Koncertje

2010. március, Megyei Közgyűlés Ünnepi Ülése

2010. június, "Fönn a csillagok felett", első CD kiadványunk felvétele és megjelenése

2010. június, hangverseny Luxemburgban

2010. október 23., Városi Ünnepség

 

Iskolánk 2013-ban katolikus gimnázium lett. Ennek megfelelően iskolánk énekkarának és néhány, hangszeren játszó diákjának életében fontos szerepet játszik az egyházi alkalmakon való szereplés.
Természetesen részt veszünk a városi, és a gimnáziumi ünnepségeken is, ahol színvonalas műsor keretében ismerhetik meg az énekkar munkáját a vendégeink.
Az énekszámokat, legyen szó népdalokról, műdalokról, egyházi és ifjúsági énekekről mindig az alkalomnak megfelelően választjuk ki. A zenei kíséretet gitáron, zongorán és fúvós hangszeren biztosítják diákjaink.

A gimnázium énekkarának karnagya és zongorakísérője 2015-ig Nagy Attila volt, jelenleg Bihari Lilla Ibolya foglalkozik a kórusban éneklőkkel és a hangszereken játszó tehetségekkel.

 

A 2015/2016. tanév fellépései:

2015. október 6.: Iskolai megemlékezés

2015. október 23.: Iskolai megemlékezés és városi rendezvény

2015. november 27.: Megygei Rendőrkapitányság nyugdíjas összejövetele

2015. november 29.: Városi adventi gyertyagyújtás

2015. november 26., december 3., december 10.: Iskolai adventi gyertyagyújtás

2015. december 17.: Iskolai karácsonyi műsor

2016. január 21.: Magyar Kultúra Napja - iskolai megemlékezés

2016. január 22.: Magyar Kultúra Napja- városi megemlékezés

 

 

 
Alkotások a gimnázium udvarán

Intézményünk nagy gondot fordít diákjaink hazafias és esztétikai nevelésére. Ezeket a célokat is szolgálják a gimnázium területén található műalkotások.

Bővebben...
 
Kiállítás a diákok májusi munkáiból

 
Néptánccsoport Csoportképek

Módosítás dátuma: 2011. január 23. vasárnap, 22:21
 
Néptánccsoport

altA Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola Hagyományőrző Néptánccsoportjának
bemutatása

 

 

 

Gimnáziumunk jelszava:

„ Az a nemzet ismeri jól önmagát, aki ismeri gyökereit, hagyományait, az tud csak a jövő felé tekinteni.”

 

Így indult a néptánccsoport megszervezése 20 évvel ezelőtt iskolánkban, hogy egy olyan tanulói közösséget hozzunk létre, amely megismeri, megtanulja a magyar néptáncot. Az alapítók Kunder Gyuláné, Kiss Attiláné voltak és dr. Gál András, jelenlegi igazgatónk, akik beszerezték az első viseleteket, megszervezték az első diákcsoportot, idehozták az első táncpedagógust a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttesből. Majd a kis csapat egyre ügyesebb lett, így már nemcsak a gimnázium falai között léptek fel műsorukkal, hanem falunapokon, szüreti bálokon, majd pedig országos folklór-fesztiválokon is részt vettek.

A néptánccsoport életében sok változás történt az évek során, így táncpedagógusaink között tudhattuk Tóth György tanár urat és koreográfust az Avas Néptáncegyüttes neves vezetőjét, jelenlegi  oktatónk Majer Rajmund táncpedagógus pedig a városi Hajnali Néptáncegyüttesének koreográfusa, az Encsi Művészeti Iskola oktatója. A tánccsoport koordinátora Balázs Beáta , a gimnázium tanára.

A tánccsoport órái egyrészt az órarendbe beépítettek, hiszen a választható  testnevelés helyett a diákok táncoktatásban részesülnek. Másrészt  csütörtök délután a gimnázium kisaulájában  táncolnak heti 3 órás foglalkozásokban a tanulók. A néptánccsoport ruháit az iskola pályázatokon szerzi be, őrizve e Zempléni táj jellegzetes viseletét.  Viseleteink közül a legékesebb a kalocsai ruha, melyet Szerencs Város Napján a Bor- és Pálinka- fesztivál ünnepi kereteiben, műsorában minden éven bemutatunk.

A tánccsoport külföldi vendég-szerepléseken is fellépett a testvérvárosok folklór-találkozóin Németországban, Luxemburgban, Franciaországban , Felvidéken  és Erdélyben. Méltón képviselte a gimnáziumot, és a hazánkat a magyar tánc szépségeinek bemutatásával.

Jelenleg a Bocskai István Katolikus Gimnázium néptánccsoportja megújulóban van, mert szeretnénk, ha minél több diák jelentkezne csoportunkba. Céljaink között szerepel újabb színvonalas fellépések megszervezése horvátországi testvérvárosunkba. Szeretnénk továbbadni és vinni a néptánc szeretetét a magyar népművészet hagyományőrzését. 

 

 

 

 
« ElsőElőző123KövetkezőUtolsó »

1. oldal / 3