Hitélet
Ma 2024. 3. 29, péntek, Auguszta napja van.
Holnap Zalán napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap Hitélet
Hitélet
Laudáció 2017.09.29.

altKocsis Sándor atya a 2017. szeptember 29-ei adorációt Ferenc pápa szokásos heti üzenetének tolmácsolásával kezdte, mely szerint a találkozás Jézussal határozott fordulatot hozhat életünkbe. A szentségeken és a Szentíráson keresztül mindannyian komolyabb döntésekre leszünk képesek.
Beszédének következő részében arra hívta fel a figyelmet, hogy a teremtett világ védelmének érdekében párbeszédre van szükség arról, miként építsük Földünk közös jövőjét. Konkrét megoldásokra van szükség, és arra, hogy ezt a megoldást ne várjuk a modern technológiáktól és a tudománytól. Elítélte a nagyhatalmak közönyét és elutasító magatartását.
A laudáció zárásaként az 1976-ban először megrendezett paralimpiára emlékeztünk, melyen néhány sportoló követendő példát nyújtott összefogásból közös célt helyezve egyéni céljai elé.
Végül plébános úr a Szentírás olvasási kártya használatára buzdította a hallgatóságot.
                               Mészárosné Schmiedt Mónika
                                    némettanár
 

 
Laudácio 2017.09.22.

alt2017. szeptember 22-én az iskolai laudation Kocsis Sándor atya Ferenc pápa gondolatait tolmácsolta, aki együttérzését fejezte ki a mexikói földrengéssel kapcsolatban, imádkozott az áldozatokért, a segítőkért.
Elmélkedésében a teremtett világ védelmére hívta fel a tanulók figyelmét. Isten a teremtett világon keresztül beszél hozzánk, így annak vizsgálatával közelebb kerülhetünk a Teremtőhöz. Utalt arra, miszerint az embereknek együtt kell működniük abban, hogy közös otthonukat megvédjék.
A következő gondolatmenet a megbocsájtás fontosságát emelte ki. Embertársaink felé nem csak hétszer, hanem hetvenszer hétszer is gyakorolnunk kell a megbocsájtást, ha az szükséges. Kocsis Sándor atya kiemelte a templomba járás fontosságát is. A hét utolsó napján az a feladatunk, hogy kifejezzük Isten felé a szeretetünket.
Ezen a napon minden diák ajándékba kapott egy Szentírás olvasási kártyát.

Kecskés Evelin
 

 
Laudácio

A tanév második heti elmélkedésben Kocsis Sándor atya a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére hívta fel a tanulók figyelmét, melyet az Egyház minden év szeptember 14.-én ünnepel. Ekkor emlékezünk Krisztus keresztjének megtalálására és visszaszerzésére. Ezt követően az ünnephez szorosan kapcsolódó Fájdalmas Szűzanya emléknapjáról (szeptember 15.) szólt és arra kérte a hallgatóságot, hogy aki teheti, vegyen részt az ünnepkörhöz kapcsolódó monoki búcsún.

A következő gondolatkörben Ferenc pápa Laudato Si’ enciklikájából olvasott fel egy idézetet Assisi Szent Ferenctől. Kiemelte, hogy a teremtett világhoz való viszonyunk különböző. Azonban törekednünk kell arra, hogy az együttélés szabályait be nem tartó személyeket jobb belátásra bírjuk, hiszen az ilyen emberek magatartásukkal önmagukat rekesztik ki környezetükből. A megbocsátás, a közösségbe való visszatérés kapuját azonban mindig nyitva kell hagyni, mert az Úr mindenkit szeret. Gondolatmenetét egy rossz természetű kisfiúról szóló tanmesével zárta.
Végezetül Kocsis atya figyelmeztette a diákságot arra, hogy a szavakkal okozott sebek is lehetnek olyan fájdalmasak, mint a fizikai sebek, ezért a közös imában a rossz cselekedetek megbocsátásáért fohászkodtunk.
Magda Gábor
 
 
Laudácio 2017.09.08.

 

altA Bocskai István Katolikus Gimnázium 2017/18-as tanévének első heti elmélkedését Kocsis Sándor atya a diákok köszöntésével kezdte.
Az előző tanév heti gondolatait, amit adoráció néven ismert meg a diákság, az idei tanévtől laudációként fogja hallani.
(Az adoráció jelentése 'imádás, hálaadás'. Rövid imával töltött idő, többnyire az Oltáriszentség jelenlétében. A laudáció 'dicséret' jelentésével közelibbé, hétköznapibbá változtatja az Istennek szánt perceket a Gimnáziumban.)
Az első gondolatcsokorban hangzott el a Világegyház hírei között Ferenc pápa kolumbiai látogatása, ahol a polgárháború okozta sebek begyógyítását, a megbocsájtás nehézségeit kívánta jelenlétével enyhíteni.
Ferenc pápa a világhírű kolumbiai író, Gabriel García Márquezre utalt, idézve az ő Nobel-díj átvételekor mondott beszédéből: „Mindenesetre, mindenféle elnyomás, fosztogatás és cserbenhagyás ellenére a mi válaszunk az élet. Sem özönvíz, sem pestisjárvány, sem éhség, sem természeti csapás, de még háborúk sem tudják lefokozni az élet kitartó erejét a halál fölött. Ez olyan előny, mely csak nő és gyarapszik.”
A következő gondolatfűzér középpontjában a teremtésvédelem állt, az idei tanév szándéka ezen egyházi tanítást fogalmazza meg. Ehhez kapcsolódott az egri tanévnyitó ünnepség előadáscsokra, és erre épül fel az iskola lelki programjainak sora is.
Örömmel hirdette atya a szeptember 15-én induló ifjúsági klubot, amelyre szeretettel várunk minden fiatalt. A ministránsok, cserkészek mellett mindazokat, akik nyitottak egy igazi, jó hangulatú, kulturált, örömteli együtt töltött időre.
Végül köszönetét, háláját fejezte ki minden fiatalnak, aki segítőkészen, idejét és energiáját szeretettel feláldozva előkészítette a Kisboldogasszony templom szeptember 8-ai búcsúját.

 

Bővebben...
 
Adoráció - 2017. április 28. péntek

János evangélioma 6. rész
Ezek után elméne Jézus a galileai tengeren, a Tiberiáson túl.
2. És nagy sokaság követé őt,mivelhogy látják vala az ő csodatételeit, a melyeket cselekszik vala a betegeken.
3. Felméne pedig Jézus a hegyre, és leüle ott a tanítványaival
4. Közel vala pedig húsvét,a zsidók ünnepe.
5. Mikor azért felemelé Jézus a szemeit,és látá, hogy nagy sokaság jő hozzá, monda Filepnek: Hogyan vegyünk kenyeret, hogy ehessenek ezek?
6. Ezt pedig azért mondá,hogy próbára tegye őt:mert ő maga tudta, mit akar vala cselekedni.
7. Felele neki Filep: Kétszáz dénár árú kenyér nem elég ezeknek,hogy mindenikök kapjon valami keveset.
8. Monda neki egy az ő tanítványai közül,András, a  Simon Péter testvére:
9. Van itt egy gyermek, a kinek van öt árpa kenyere és két hala, de mi az ennyinek?
10. Jézus pedig mondta: Ültessétek le az embereket. Nagy fű vala pedig azon a helyen. Leülének azért a férfiak, számszerint mintegy ötezren.
11. Jézus pedig vevé a kenyeret, és hálát adván, adta a tanítványoknak, a tanítványok pedig a leülteknek: hasonlóképen a halakból is, a mennyit akarnak vala.
12. A mint pedig betelének, mondta az ő tanítványainak: Szedjétek össze a megmaradt darabokat, hogy semmi el ne vesszen.
13. Összeszedék azért, és megtöltenék tizenkét kosarat az öt árpa kenyérből való darabokkal, a melyek megmaradtak vala az evők után.
14. Az emberek azért látva a jelt, melyet Jézus tön, mondanák: Bizonnyal ez ama próféta, a ki eljövendő vala a világra.
Eddig az evangélium igéje!
Így történt a csoda, melyet az elsős diákok még nem hisznek, de a negyedikesek már igen.
Tudják: Az Úr mindenre képes! Ámen.


V.B.
 

 
Adoráció április 21-én

Az április 21-ei, pénteki adoráción a csodálatos halfogás esetét ismertette és értelmezte Kocsis Sándor plébános úr:
Amikor egyszer a sokaság hozzá tódult, és hallgatta az Isten igéjét, ő a Genezáret-tó partján állt. Meglátott két hajót, amely a part mentén vesztegelt; a halászok éppen kiszálltak belőlük, és hálóikat mosták. Ekkor beszállt az egyik hajóba, amelyik Simoné volt, és megkérte, hogy vigye őt egy kissé beljebb a parttól, azután leült, és a hajóból tanította a sokaságot. Miután abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra! " Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat." S amikor ezt megtették, olyan nagy tömeg halat kerítettek be, hogy szakadoztak a hálóik; ezért intettek társaiknak, akik a másik hajóban voltak, hogy jöjjenek és segítsenek nekik. Azok pedig odamentek, és annyira megtöltötték mind a két hajót, hogy majdnem elsüllyedtek. Simon Péter ezt látva leborult Jézus lába elé, és így szólt: "Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram! " A halfogás miatt ugyanis nagy félelem fogta el őt és azokat, akik vele voltak és segítettek; de ugyanígy Jakabot és Jánost, a Zebedeus fiait is, akik társai voltak Simonnak. Jézus akkor így szólt Simonhoz: "Ne félj, ezen túl emberhalász leszel! " Erre kivonták a hajókat a partra, és mindent otthagyva követték őt.
 

 
Adoráció március 31-én

Ezen a héten pénteken az adoráció témája a hit erejétől megvilágosult ember volt. Példaként szolgál mindannyiunk számára János evangéliumában említett vakon született ember, aki hitének köszönhetően gyógyult meg a Siloe tavában. Jézusnak ezt a csodatettét a farizeusok azonban kétségbe vonták.
A vak erős hitének köszönhetően kettős ajándékot kap: testi szemeivel lát és részese lesz a lelki látásnak, eljut a hit világosságára. A farizeusok viszont megmaradnak bűneikben és nem nyerik el a hit ajándékát.
Amíg nem látjuk meg bűneinket, nem ismerjük fel és nem bánjuk meg azokat, addig nem indulhatunk el a hit útján. Segítsen minket a nagyböjti idő abban, hogy a bűn sötétségéből kilépve eljussunk a hit világosságára!
Braun Csaba
 

 
Adoráció március 24-én

altEzen a héten az adoráció témája a környezet, a környezetvédelem volt.
December 25-én születik Jézus Krisztus, ha visszaszámlálunk 9 hónapot március 25-re esik az a nap, amikor a természet feletti világ a teremtett világgal találkozik létrejön a megtestesülés.
Ez a tavaszi nap megdobogtatja a világ népeinek szívét, a teremtett világra, a természetre fordítjuk figyelmünket. Az emberiség az elmúlt fél évszázadban jelentős mértékű környezetkárosítást végzett, amely, ha így folytatódik bolygónk létét veszélyezteti.
Meg kell változtatni a gondolkodásmódunkat, és ez majd a cselekedeteink megváltozását is jelenti.
Ternyák Csaba érsek atya meghirdette az egyházi iskolákban a szemétszedési akciót.
Hogyan óvhatjuk környezetünket? Kertünk, gyümölcsösünk megművelésével, illetve azzal, hogy részt veszünk a szemétszedési akcióban. Amikor környezetünket megtisztítjuk, életet adunk a Földnek.
Az adoráció a mai napon is imával zárult.

Bodnár Györgyné
 

 
« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »

4. oldal / 4