Bocskai István Katolikus Gimnázium
Ma 2024. 5. 23, csütörtök, Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap
A magyar kultúra napjára emlékeztünk

alt1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. Ezt a napot tekintjük 1989-től a magyar kultúra napjának. A Himnusz emelkedett hangvételű költemény, nemzeti énekünk, nemzeti imádságunk lett. Erkel Ferenc megzenésítésében az egyik legszebb oratórium, amely a magyar nép sorsát: szenvedését, büszkeségét, fájdalmát és örömét egyszerre hordozza. Méltóképpen emlékeztünk a zene, a költészet, a festészet, a tánc stb. közös ünnepére. Színvonalas műsorunkat megköszönjük a 9. A-B és a 7. H osztály képviselőinek és Takács Fanni tanárnő igényes felkészítésének.

Bővebben...
 
Indul a hatosztályos

 alt

 
Karácsonyi üdvözlet

A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum valamennyi dolgozója és tanulóifjúsága nevében kívánunk mindenkinek szeretetben eltöltött áldott karácsonyi ünnepet.

alt

 
Szent Miklósra emlékeztünk a Bocskaiban

altA szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban december 3-án Szent Miklós jótéteményeit idéztük fel. Ennek megfelelően Mikulásunk már a bejáratnál fogadta az iskolába érkezőket. Egy-egy dalért cserébe szaloncukor járt. A becsengetést követően a Mikulás az osztályokat látogatta meg Pintér Bálint atya kíséretében, és átadta a tanulók egymásnak küldött üzeneteit. A tanári szoba sem maradt ki, ahol a pedagógusoknak olvasta fel a diákok jókívánságait. A szünetekben zene szólt, ami mellett finom teát és forrócsokit kínáltak a Mikulás segítői. Nagyon köszönjük a kellemes napot az iskola diákönkormányzatának, valamint az őket segítő kollégának.

Bővebben...
 
Hahó Bakancsosok!

altIdén másodszor kötünk bakancsot ezen a hétvégén. Mi, a három főbakancsos, Amália Sebestyén tanárnő, Magda Gábor és Balazs Elias tanár urak azt találtuk ki, hogy ezúttal a lakóhelyünk közvetlen környezetét járjuk be. November 20-án szombaton reggel 8-kor gyülekezünk a szerencsi vasútállomáson, hogy a 08.17-kor induló és Golopra menő piroska vonattal átruccanjunk Golopra, gyaloglásunk kezdőpontjára. A táv körülbelül 10-11 kilométer. Útvonalunk a golopi kastélyt, a Somos tömbjét, a Gárdonyi-tetőt, a Fekete-hegyet és az Aranka tetőt is érinti, hogy aztán a kora délutáni órákban már a szerencsi Halász Cukrászdában pótoljuk az elégetett kalóriákat. A jó túraidőt mi szervezők már megrendeltük! Rajtatok a sor, hogy a három szervező tanár valamelyikénél, vagy osztályfőnökötöknél feliratkozzatok az induló listára. Várunk Benneteket! Ha bármi kérdésetek merülne fel, ne habozzatok megkeresni a szervezőket!

Bővebben...
 
Nyílt nap a Bocskaiban

altA Bocskai István Katolikus Gimnázium 2021. november 10-én tartotta első nyílt napját. A környező iskolákból kb. 100-120 tanuló valamint szüleik tiszteltek meg bennünket bizalmukkal. A reggel Szarvas Péter atya köszöntőjével indult, majd Jakab Tamás igazgató úr mutatta be az iskola képzési struktúráját. Ezt követően kisebb csoportokba rendeződve tájékozódtak a tanulók a nyelvi tagozatról és az iskolánkban letehető Dexam nyelvvizsgáról, a technikumi képzésről, a Honvéd Kadét programról, az ÖkO-iskolai vállalásainkról és a PREMIER Művészeti Iskola tanszakairól. Közös programként a végzős rendész osztály önvédelmi bemutatója szolgált.
A vendég tanulók 2 iskolai tanórát látogathattak meg, melyet érdeklődésüknek megfelelően választottak ki. A messzebbről érkező tanulók megtekintették a tavaly felújított kollégiumot, ami esetlegesen a második otthonuk lesz.
Reméljük, a nyílt napra érkező tanulók, szülők kaptak annyi információt a Gimnáziumban folyó munkáról, hogy felelősségteljesen tudnak majd dönteni a továbbtanulásukkal kapcsolatban.
Garantáljuk, hogy mi jó választás vagyunk!
 

Bővebben...
 
Premieres diákok látogatása a Petőfi Irodalmi Múzeumban

alt2021. november 8-án a Premier Alapfokú Művészeti Iskola szerencsi bocskais diákjai látogatást tettek a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Szabadság témájú tárlatán, ahol nagy költőink, íróink a szabadsággal kapcsolatos tárgyait tekintették meg. Így a Landerer nyomda Amerikából származó eredeti nyomdagépét, amin 4000 példányban nyomtatták ki Petőfi Nemzeti dalát 1848. március 15-én. Megérinthették a Pilvax kávéház egyik eredeti asztalát, melyen nagy eszmék íródtak 48-as reformereink tollából. Láthatták Petőfi egykori szobája falán lévő francia forradalmárok portréit, akiktől Petőfi a szabadságba vetett hitét örökölte.
Majd időutazásként Kosztolányi Édes Anna című regényszobájába sétáltak be a premieres diákok, ahol egy 4D-s vetítés visszavitte őket az 1920-as évek Édes Anna cselédvilágának elnyomatottságába, ahol lehetetlen volt kitörni a szolgai sorsból abban a zavaros történelmi helyzetben. A 4D-s alkotás grafikusok és informatikusok munkáját dicséri, ami által aktív részesei lehettek a fiatalok a lélektani regény kulcsjeleneteinek.
A „Szabadság jelképei” kiállítás interaktív részében belehallgathattak a premieres tanulók Petőfi verseibe, térképen megtekinthették Petőfi vándorlását, játszhattak nagy költőnk rekonstruált egykori iskolapadjában. A premieres diákoknak nagyon tetszett a kiállítás, ügyesen válaszoltak a tárlatvezető kérdéseire, a múzeumpedagógiai feladatokat kreatívan oldották meg. Ezeket az élményeket, információkat majd tanulmányaik és magyar érettségijük során biztosan hasznosítani fogják.

Bővebben...
 
Intézményünk nyílt napjai

alt

 

 
Sarudon táboroztak

altNovember 5-6-án az iskola fiú kosárlabda csapata a sarudi ifjúsági táborban csapatépítő, csapatösszetartó foglalkozáson vett részt. A csoport kísérői Endrész Tamás és Daruka Róbert pedagógusok voltak.
A tábor célja az volt, hogy a következő héten megrendezésre kerülő kosárlabda megyei döntő előtt az itthoni, megszokott környezetből kiszakadva készüljenek testileg és lelkileg a megmérettetésre. A csapatkohézió erősítése legalább olyan fontos szerepet kapott, mint a taktikai megbeszélés és a korábbi mérkőzések elemzése. A Tisza-tó partján sétálva vidám beszélgetések zajlottak, a táborba visszaérve jó hangulatú ping-pong és csocsó meccseket játszottunk. A fiúk még az önálló éjszaki focira is „beneveztek”.
Összességében egy tartalmas, jó hangulatú csapatépítő hétvégét tudhatunk a hátunk mögött, melynek reményeim szerint jó hatása lesz a csapat későbbi eredményeire, munkájára.

Endrész Tamás
edző

alt

Bővebben...
 
„Egymillió ember imádkozta a rózsafüzért”

alt2021. október 18-án iskolánk képviselői – pedagógusok és tanulók – a sátoraljaújhelyi Szent István Király Főplébánián az Egri Főegyházmegye más iskoláival együtt imádkozták a rózsafüzért. Imádságukat a világ egységéért és békéjéért mondták. Eközben a Bocskaiban az osztályközösségek csatlakoztak a Szent István Rádió és Televízió közvetítéséhez, hogy közös imájukkal erősítsék a fohász erejét. 

Bővebben...
 
"Jót szakítottunk" a Junior Országos Súlyemelő Bajnokságon

alt2021. október 16-án Szombathelyen arattak győzelmet iskolánk tanulói a Súlyemelő Szakosztály képviseletében. Fábián Léna 9. H osztályos serdülőként Junior Országos Bajnok lett 131 kg egyéni csúccsal a 76 kilogrammos súlycsoportban.
Társa, Morvai Balázs Örs 10. A osztályos tanuló az 5. helyen végzett 170 kg összteljesítménnyel a 67 kilogrammosok korcsoportjában. Edzőjük Fekete Diána és Morvai Zoltán.
Gratulálunk a szép eredményhez és a felkészítők sikeres munkájához!

Bővebben...
 
Ökológiai vetélkedő a Bocskaiban

altTeremtésvédelmi napunk zárásaként, 2021. október 8-ára hívtuk meg a környező általános iskolák tanulóit egy nemes versengésre. 13 csapat jelentkezett az ökológiai vetélkedőre. A változatos feladatok, az érdekes, látványos kísérletek nagyon jó hangulatúvá tették a péntek délutánt. A sokszínű feladatok megoldása, a felkészültség mértéke viszonylag hamar szétszórta a csapatokat. Igen kimagasló eredmények születtek, amelyhez gratulálunk a csapattagoknak és a felkészítő tanároknak. A versenyen való részvétellel minden csapat csak gazdagodott, ám a dobogó legfelső fokára a következő csapatok álltak:

  1. helyezett „Aszúszemek” csapat (Mád – Koroknay D. Általános Isk.)
  2. helyezett „ Pingvinek” csapat (Szerencs – Rákóczi Zs. Református Ált. Isk.)
  3. helyezett „ Zöldfülűek” csapat (Encs – Szent László Katolikus Ált. Isk.)

Jövőre is szeretettel várjuk a téma iránt érdeklődő csapatokat!

Bővebben...
 
Haditorna2021

Ismét a dobogó legfelső fokán a Haditorna  verseny megyei fordulóján


2021. október 6-án az Országos Haditorna Verseny megyei fordulójában a Bocskai 12. R osztályos (rendészeti tagozatos) tanulói ismét győzedelmeskedtek. A megye 20 iskolájának 24 csapata közül az erős mezőnyben sikerült a legjobb teljesítményt nyújtaniuk.  Az I. helyezést elért csapat tagjai: Kádas Kristóf, Kovács Kornél, Mészáros Ákos és Tóth Gergő, a felkészítő kollégák Czibere Gergő, Kocsis József, Éliás Krisztián és Takács Krisztián voltak. Gratulálunk a szép eredményhez. Külön jutalomként -  az országos versenyre történő felkészülésükhöz – a Miskolci Honvédség felajánlotta segítségét.

Bővebben...
 
Az aradi vértanúkra emlékeztünk

altA mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár”- ezek voltak Schwedel József honvéd vezérőrnagy utolsó szavai.
2021. október 6-án iskolai szinten emlékeztünk a hősi halált halt vértanúkra. Az emlékműsort Novákné Váradi Judit tanárnő osztálya, a 10 B osztály készítette. A méltó megemlékezésen elhangzott:
„Az 1849. október 6-án kivégzett 13 aradi mártír hősi viselkedésével megmutatta, hogyan tudnak a magyar ügyért harcolók komoly katona módjára, méltósággal meghalni. Utolsó perceikkel is a nemzetnek és a világnak mutattak példát a magyar szabadságharcosokról, akiket sok osztrák csupán felforgató aljanépnek nézett.”

Bővebben...
 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

3. oldal / 15