Bocskai István Katolikus Gimnázium
Ma 2023. 12. 7, csütörtök, Ambrus napja van.
Holnap Mária napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap
Október 18. Karriernap

altHagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a Karriernapot. Ez a nap jó lehetőség a továbbtanulást választó diákjaink számára, hogy első-friss kézből hallhassanak az őket érintő egyetemek követelményeiről, a tanulmányok utáni munkába állás mikéntjéről, elvárásokról. Előadóink többsége vagy bocskais-diák volt, vagy valamilyen területen jó kapcsolatot ápol intézményünkkel. Vendégeink voltak Balázsfalvi Gergő informatikus hallgató, Balázsfalvi Norbert orvostanhallgató, Bárány Máté anyagmérnök hallgató, Bereczk Tamás autószerelő vállalkozó, Döme Aladár szálloda igazgató, Halászné Borza Izabella óvoda vezető, Kovács Enikő a Szerencsi Szakképzési Centrum vezetője, Jenei Zoltán gépészmérnök hallgató, Lapis Flóra pszichológus, Novák Béla igazgatásszervező és jogászhallgató és Törökné Gergely Gabriella a munkaügyi központ részéről. Köszönjük vendégeinknek a tájékoztatást, Zahuczkiné Pereszlényi Zsuzsa tanárnőnek a találkozó gondos megszervezését.

Bővebben...
 
Bocskais Bakancsosok

altOktóber 5-én, szombaton indult útjára először a Bocskais Bakancsosok lelkes csapata egy Szerencs-Monok túrával, megnyitva ezzel egy egész tanéven átívelő túrasorozatot. A közel 11 km-es séta a Teremtésvédelmi Hét záróakkordja is volt.
Negyvenen vágtunk neki az esős és kicsit csípős reggelnek, de az esőkabátok egy idő után lekerültek rólunk. Jókedvűen róttuk a kilométereket, rácsodálkozva az őszi táj szépségére, bele-belekóstolva a felhagyott szőlők édes gyümölcseibe. Túránknak egy másik apropója a Világ Gyalogló (Hó)Nap eseménysorozata volt, amihez azzal a nem titkolt céllal csatlakozott a gimnázium, hogy a gyaloglás egészségmegtartó hatásaira hívja fel a tanulók és a szülők figyelmét.
A következő túrára november derekáig kell várnunk, amikor a mádi dombokat és szőlő dűlőket vesszük a nyakunkba. Ha nem félsz a kilométerek gyűjtésétől, tarts velünk! A tanév végére garantáltan elkopik a bakancsod talpa.

Bővebben...
 
Az aradi 13

altAz aradi 13-ak kivégzésének napjáról emlékeztünk meg október 7-én reggel iskolánkban. Az aulában már napokkal korábban kifeszített magyar lobogó, mellette a fekete zászlóval, csendes méltósággal jelezte a közelgő nemzeti gyásznapot.
Ünnepi beszédében Braun Csaba kollégánk a megemlékezés lényegéről beszélt és arról a kincsről, amit e történelmi hősöktől kaptunk örökül. Hiszen emelt fővel viselt tragikus sorsuk és a végsőkig való kitartásuk az igaz ügy mellett, ma is követendő példát mutatnak értékvesztett világunkban.
Az ezt követő ünnepi műsorban, melyet Bodnárné Göndör Magdolna rendezett, meghallgattuk azokat a történéseket, amelyek a szomorú naphoz vezettek. A megemlékezésben résztvevő gyerekek, a megszokottól eltérően, nem a korábbi rutinos, szerepléshez szokott diákjaink voltak, mégis az esemény mélységét átérezve adták át a vértanúk életének utolsó perceit, melyet Mozart halk zenei aláfestése tett még megrendítőbbé.
A megemlékezésnek, a hagyományokhoz híven a Himnusz és a Szózat adott méltó keretet.

Bővebben...
 
Véradás

 alt

 
Teremtésvédelmi nap – Október 4. Az állatok világnapja

Iskolánk első teremtésvédelmi napját október 4-én rendezte meg.
Az ünnepség kezdetén a diákok képviseletében Halász Ivett 11. A osztályos tanuló hívta fel diáktársai figyelmét az állatvédelem és a környezettudatos magatartás fontosságára.
Ez a nap tisztelgés Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket.
Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a felelős állattartásra és a biológiai sokszínűség megőrzésére. Ezért a világnap köré különböző programokat szerveztünk:
Iskolánk benevezett az ENSZ által útjára indított „Világ legnagyobb tanórája” nemzetközi programba- Ezeken megismerkedhettek a biodiverzitás fogalmával, a biológiai sokféleség fontosságával. A tanulók megfogalmazhatták, hogy hogyan képzelik el a világunkat 2030-ban.
Gyűjtést szerveztünk a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány számára. Ennek eredményeként nagy mennyiségű állateledellel és 50 ezer forinttal tudtuk segíteni az alapítvány munkáját. Az adományokat október 4-én a reggeli ünnepség keretében vette át és köszönte meg az alapítvány két képviselője: Szomráki Erika és Kormos Enikő.
További programként meghirdettük a „Legyen a Te háziállatod a legaranyosabb!” fotóversenyt . A szoros verseny első két helyezettje (Kardos Kitti és Vajtó Szonja) és kis kedvenceik (Baguette és Füli) oklevélben és jutalomban részesültek.

Bővebben...
 
A Világ Legnagyobb Tanórája

 alt

 
Tanévnyitó

2019. szeptember 2-án 513 diák kezdte meg a 2019/2020. tanévet a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. A diákokat Jakab Tamás, intézményünk új vezetője köszöntötte. Tanévnyitó beszédében jó pihenést kívánt az iskola volt igazgatójának, dr. Gál Andrásnak, majd ismertette az iskolavezetés új szabályait, melyek nagy tetszést arattak a diákok körében (a váltócipő használatának eltörlése, a szülői igazolások számának 5 napra emelése).
A tanévnyitót követően Szarvas Péter, Szerencs új plébánosa ünnepi szentmisét tartott. A nap 3 osztályfőnöki órával folytatódott tovább, ahol a tanév eleji teendőket végezték el az osztályok. Így, másnap már zavartalanul kezdődhetett a tanulás.

Bővebben...
 
Gólyatábor

2019. augusztus 30-án gólyatáborba vártuk új tanulóinkat. Több mint 100 kis „gólya” élt a lehetőséggel, hogy még a tanév kezdete előtt megismerkedjen leendő iskolájával, osztálytársaival, tanáraival.
A jól szervezett nap remek szórakozást kínált a bejövő 7. és 9. évfolyamos tanulóknak, akiket nagy szeretettel vártunk iskolai közösségünkbe.

Bővebben...
 
Új tanév

 2019-20. tanév

 

Tájékoztatás!

A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban Dr.Gál András PhD nyugdíjazása után 2019.július 16-tól Jakab Tamás tölti be az igazgatói posztot

A nyári időszakban, ügyeleti időben – szerdán 8-tól 12 óráig – elérhető az iskolában.
Időpont egyeztetés ugyanezen időszakban lehetséges a 47/362-533/106-os telefonszámon.

A hatosztályos tagozatra továbbra is várjuk a jelentkezőket.

 
Rendőrnap 2019

alt2019. április 27-én a rendészeti képzésben részt vevő tanulók egy csoportjával Budapestre utaztunk, ahol a IX. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon vettünk részt.

A kora reggeli órákban 40-en indultunk útnak. A megnyitót követően a diákok változatos programok közül választhattak.

- Magyar Honvédég bemutatója
- BRFK Rendészeti Szervek Motoros Alosztályának bemutatója
- Készenléti rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága kutyás bemutatója
- Helikopteres bemutató
- Közelharc bemutató
- Lovasbemutató
- Térzene a Hősök terén

Taracközi Katalin
pedagógus

Bővebben...
 
Siker az Országos Történelem Versenyen

altAz Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája idén 9. alkalommal rendezte meg éves történelem versenyét, melynek témája "A forradalmak kora" volt. A verseny három írásbeli fordulójának eredményei alapján, a 2019. április 13.-án Egerben megtartott országos szóbeli döntőbe jutott a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium csapata, ahol nemes és magas színvonalú küzdelmet követően az igencsak előkelő Országos 4. helyezést szerezték meg. A csapat tagjai: Danyikó Dorka Csilla, Sándor Bence és Szepesi Bennó, 12. A osztályos tanulók voltak. A tanulók felkészítője Jancsovszki Máté, a Gimnázium történelem-földrajz szakos középiskolai tanára volt.

Jancsovszki Máté
Történelem tanár

Bővebben...
 
Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepe

altA 2019. február 22-i laudáció során Kocsis Sándor atya több témáról beszélt nekünk.

Az első Szent Péter apostol székfoglalása volt. Szent Péter 42-ben ment Rómába, és ott megalapította a római püspökséget, a későbbi Vatikánt. Péter még visszatért Jeruzsálembe, majd közel egy évtizedig Antiochia püspöke volt, és csak 60 körül telepedett le végleg Rómában. Római és antióchiai székfoglalására a IV. század óta emlékezünk. Péter, a "kőszikla" kezdettől fogva az egyház egységének és erejének a jele. A mai napon, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén egyházunkért és a keresztények egységéért imádkozunk.
Érdekes volt Gary Sinise nemrég megjelent önéletrajzának említése. A színészt a Forrest Gump című film Dan hadnagyaként ismerjük. Önéletrajzában felesége és saját maga megtérésének és katolizálásának történetét meséli el nekünk.
Harmadikként az atya arról tájékoztatott minket, hogy most vasárnap minden katolikus templomban országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára. A katolikus oktatás lényegének, céljának meghatározásakor Erdő Péter gondolatait idézte. A katolikus oktatás nem feltétlenül jobb, mint a világi, mivel nem "versenyistállóként" működik. A különbség a küldetésben rejlik. A katolikus oktatás a konkrét szakmai ismeretek mellett a személy további fejlődéséhez szükséges alapokat és értékeket kívánja átadni. Sándor atya megemlítette, tavaly történt meg először, hogy a katolikus iskolák tanulóinak száma világméretben meghaladta a 60 milliót. Arra kérte iskolánk diákjait, hogy minél többen vegyenek részt ezeken a vasárnapi miséken.
Említést tett továbbá néhány tavaszi egyházi programról, többek között Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatásáról is. Végezetül jó szórakozást kívánt azoknak a diákoknak, akik részt vesznek ma este a Végzős Bálon.  
 
Pórné Nagy Katalin
közgazdásztanár
 
 
 
Szép eredmények a Tompa Mihály Szavalóversenyen

alt2019. február 1-jén Putnokon rendezték meg a 20. Tompa Mihályról elnevezett megyei szavalóversenyt. Iskolánkat Ács Kincső 10. A osztályos  és Takács Zsanett 11. A osztályos tanulók képviselték. A 9-10. évfolyamos kategóriában Kincső nagyon szoros versenyben a 2. helyezést szerezte meg, míg a 11-12. évfolyamosok versenyében Zsanett különdíjat kapott. A tanulókat Gergely Lászlóné és Gazdóf Miklósné tanárnők készítették fel. Gratulálunk a szép eredményhez.

 

Bővebben...
 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

7. oldal / 15