Bocskai István Katolikus Gimnázium
Ma 2019. 10. 15, kedd, Teréz napja van.
Holnap Gál napja lesz.
Az általad nézett oldal: Címlap
Bocskai István Katolikus Gimnázium
Rákóczi megemlékezés
2017. március 27-én II. Rákóczi Ferenc születésének 341. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a fejedelem emlékművénél Szerencsen. A megjelentek – köztük a város vezetősége és az oktatási intézmények igazgatói – Dr. Egeli Zsolt alpolgármester úr ünnepi gondolatait hallgathatták meg, majd a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskola növendékeinek műsora következett. Az ünnepség zárásaként az emlékezők elhelyezték a tisztelet koszorúit II. Rákóczi Ferenc mellszobra előtt.
Intézményünket Dr. Gál András igazgató úr képviselte, aki Dr. Egeli Zsolt alpolgármester úrral koszorúzta meg az emlékművet.
 
 
 
Teremtésvédelmi Nap

altA Ferenc pápa által Laudato si’ kezdetű, az Isten által teremtett világ gondozásáról szóló enciklikájának szellemében, Dr. Ternyák Csaba egri érsek kezdeményezésére a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium iskolavezetősége, 13 pedagógusa, valamint több mint 100 tanulója nagy örömmel és aktivitással vett részt az önkéntes segítségen alapuló Egyházmegyei Teremtésvédelmi Napon.  Az eseményen részt vettek a szerencsi Polgármesteri Hivatal dolgozói, valamint a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás munkatársai is. A nemes kezdeményezést Koncz Ferenc polgármester úr szavai nyitották meg.
A program célja, hogy a diákok együtt tisztítsák meg környezetük egy szegletét, így gondoskodva az Isten által teremtett világ védelméről, továbbá hogy beszélgessenek korunk emberének felelősségéről és a fenntartható világ lehetőségeiről napjainkban.
A gyerekeknek érezniük kell azt, hogy közös otthonunk megvédése nem ismer halasztást, ez egy olyan sürgető kihívás, mellyel a kor emberének mihamarabb szembe kell néznie. Az emberiségnek még nem járt le az ideje, s ha mindannyian, együtt, összefogva teszünk környezetünkért, akkor sikerülhet megóvnunk, de minden bizonnyal élhetőbbé tennünk.
Köszönet a felhívásra reagáló diákoknak és kollégáknak, hogy munkájuk eredményeként megtisztult a gimnázium udvara és a kollégium területe, valamint a Római Katolikus Plébánia és környéke.

Jancsovszki Máté
földrajz szakos tanár

Bővebben...
 
Véradás

alt2017.március 24-én immár 7. alkalommal a helyi Vöröskereszttel együttműködve véradást szerveztünk, ahol az iskola 18. életévét betöltött tanulói és a tantestület tagjai vettek részt. Fontosnak tartjuk, hogy a szolidaritás ezen módjával is megismerkedjenek a tanulók. Köszönet a 67 résztvevőnek, akik vérükkel segíttek embertársaikon.

Dr. Búzáné Tóth Márta

Bővebben...
 
Víz Világnap

altMinden év március 22-én, a Víz Világnapján,  a figyelem az élet nélkülözhetetlen feltételére,  a vízre irányul. Iskolánkban ezen a napon a tanulók az aulában lévő kivetítőn egy figyelemfelkeltő, elgondolkodtató diasorozatot nézhettek meg a szünetekben. Praktikus tanácsokat kaptak, hogy apró odafigyeléssel hogyan takarékoskodhatnak a vízzel.

Dr. Búzáné Tóth Márta

 
Bocskais diákok kiemelkedő eredményei a B-A-Z Megyei Középiskolai Rajzversenyen

altEbben a tanévben is megrendezésre került a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumban a középiskolások grafikai, rajzi, képalkotói versenye!
A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium néhány diákja az utóbbi 4 évben minden alkalommal első-második vagy harmadik díjjal kitüntetett festményt, grafikát alkotott!
Ebben a tanévben, a szokásos márciusi megmérettetésen:
Pelbárt Enikő 12. A osztályos tanulónk „ CSENDÉLET SZÍNES MEGOLDÁSSAL” kategóriában megnyerte a megyei I. díjat
Perecsi Enikő 12. A osztályos tanulónk „ FIGURA ENTERIŐRBEN, FEJTANULMÁNY ” kategóriában megnyerte a megyei III. díjat!
Gratulálunk a két rendkívül tehetséges és lelkes diákunknak, akik évek óta kiemelkedő eredményeikkel gazdagítják iskolánk hírnevét!
Rolek Ildikó Ágnes / Vizuális kultúra szaktanár /

 

Bővebben...
 
Kisérettségi

alt2017. március 20-22. az idegen nyelvi és a természettudományi kisérettségi időszaka volt. A 10-11. évfolyamos tanulók számoltak be 2 ill. 3 évi nyelvi tudásukról avagy a biológia,  földrajz, kémia és fizika tantárgyakban való előrehaladásukról. Kisérettségink célja a rendes érettségire való felkészítés az előírás szerint meghatározott idők (felkészülés, témakifejtés) betartásával, a százalékos értékelés alkalmazásával. Tanulóink többsége komolyan veszi ezt a vizsgát, mivel háromszoros súlyozással számít be a tanév végi tantárgyi eredményükbe.


Gazdóf Miklósné
igh.

Bővebben...
 
Március 15

altMáricus 14. reggele ünneplőben találta iskolánk diákjait, akik méltóképpen emlékeztek meg a 169 évvel és egy nappal korábban történt eseményekről és az azokat követő szabadságharcról. A műsort a Himnusz közös éneklése után Szemán Gábor tanár úr ünnepi beszéde nyitotta. Plaszkó Eszter 9.A osztályos tanuló népdal énekét követően a 10.R osztályos diákok főként Petőfi-versekkel, valamint iskolánk énekkara Kossuth-nótával bilincselték le a megemlékezőket. A Szózat közös éneklésével záruló ünnepi műsor után a 9. évfolyam részt vett a Kossuth-szobornál lévő koszorúzáson iskolánk igazgatójával, az igazgató helyettesekkel és a szaktanárok kíséretével. A színvonalas műsor szereplőinek felkészítése Taracközi Katalin és Bihari Lilla Ibolya tanárnőknek köszönhető.

Árvai Zsolt
angol tanár

Bővebben...
 
Beszámoló

2017.március 17.-én került megrendezésre az Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács „ÉReTT hálózat a tehetséges fiatalokért” című szakmai rendezvény, amelynek a  Miskolci Rendészeti Szakközépiskola adott helyet.
A Szakmai Fórum résztvevőinek köszöntését Bagi István r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ÉReTT elnöke, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója tartotta, majd azt követően az aktuális információkat a rendészeti képzésről Lövei László r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ÉReTT munkacsoport-vezetője ismertette.
Az előadáson még többek között szó volt a tehetségazonosításról a rendészeti képzésben, az egyéni tehetségfejlesztő programok alapjairól, valamint a tehetségsegítő programok erőforrásairól, a partnerek szerepéről, jelentőségéről a tehetségsegítésben.
A program zárásaként az aktuális problémák megbeszélését, valamint a témával kapcsolatos kérdéseket vitattuk meg.
Szerencs, 2017. március 17.

Erdélyiné Mészáros Erika

 
Ideiglenes felvételi jegyzék

Kedves Felvételiző Diákok!

Felhívjuk az érintett diákok és szüleik figyelmét, hogy az itt közzétett rangsorok tájékoztató jellegűek. Sok tanuló a Bocskai István Katolikus Gimnáziumon belül több tagozatot is megjelölt, ezért több rangsorban szerepel, de természetesen csak egy tagozatra nyer felvételt. Ekkor a többi tagozaton elfoglalt helye felszabadul. Akik más iskolát jelöltek meg első helyen és oda felvételt nyernek, akkor ők a mi rangsorunkból kiesnek. Az így felszabadult helyek szintén betölthetők lesznek a minket első helyen megjelölő, a rangsorban mögötte álló jelentkezőkkel.
Az egyes tanulmányi területekre felvett tanulók listája csak a felvételi eljárás végén, az Oktatási Hivatal által visszaküldött adatok alapján válik véglegessé. A felvételi eljárás hivatalos eredményéről 2017. április 26-ig írásban tájékoztatjuk a jelentkezőket és az általános iskolájukat.

 

 
A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

altEmléktábla avatással és koszorúzással egybekötött műsorral emlékeztek a bocskaisok a kommunista diktatúra áldozataira február 24-én.
Ünnepi beszédet mondott Szárnya Zoltán. Faludy György visszaemlékezését és egy versrészletét hallgathattuk meg iskolánk tanulóinak tolmácsolásában - Laczkó Szilárd (11 A) ill. Juhász Vincze (10 A). Egyházi ének hangzott el Kavasánszki Orsolya (10 C) és Ónodi Laura (11 Ra) előadásában. Zongorán kísért Farkas Anita (10 C). A diákokat Bihari Lilla tanárnő és Szemán Artúr tanár úr készítették fel.
A műsor után került sor a Magyar Cserkészszövetség által állított emléktábla felavatására, ami az 1945. január 24-én a Szovjetúnióba elhurcolt Szerednyei János áldozópap mártírhalála előtt tiszteleg.

Bővebben...
 
Felvételi elbeszélgetés

altFebruár utolsó két napján, valamint március elsején több, mint 200 diák vett részt intézményünkben felvételi elbeszélgetésen. Nagyon sok értelmes, tanulni vágyó fiatallal találkoztunk, akiket szívesen látunk szeptemberben tanulóink között!

Bővebben...
 
Báloztunk

altTöbb mint 300 fő részvételével V. Végzős Bálját tartotta február 24-én a gimnázium.
Az aula díszítéséhez használt dekorációt a tizenkettedikes diákok és alsóbb éves segítőik napokon keresztül készítették, hogy a bálozók méltó környezetben érezhessék jól magukat, és meg kell hagyni, igazán kitettek magukért.
A táncos mulatságot fergeteges műsor vezette be a végzős tanulók közreműködésével, amiben Korda György, alias Kiss Martin (12 A), és Balázs Klári, alias Teleki Máté (12 A),  szórakoztatták az egybegyűlteket. Kovács Kristóf (12 A) szóló blokkjában énekelt és gitározott, Zakar Adrián pedig gitáron kísérte Erdei Helgát (12 Kgb).
A tombola főnyereményének, egy laptopnak, Toldi Boglárka 9 R osztályos tanuló örülhetett, mi többiek pedig tapsolhattunk.
A jó zenéről a Holdfény Duó, a jó hangulatról pedig a táncoló ifjúság gondoskodott.
A bál színvonalas megszervezéséért és megvalósításáért ismét köszönet illeti Jakab Tamás tanár urat, aki ezúttal is bebizonyította, hogy érdemes volt elindítani az immár öt éve tartó hagyományt.

Bővebben...
 
Felvételi eredmények

 A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium az ideiglenes felvételi jegyzéket a jogszabály által előírt időpontban, március 10-én fogja közzétenni honlapján.

 
A „Kezdetben nem vala Madeira…”

… című előadást hallgathatták meg a nagy számban megjelent érdeklődők a Szerencsi Tudománybarátok Körének soron következő állomásán.
Éliás Balázs a gimnázium angol- magyar szakos tanára, amikor nem a katedrán áll, akkor túravezetőként járja a világot. Ezúttal madeirai élményeiről számolt be a hallgatóságnak, és elrepített bennünket az örök tavasz szigetére. A mintegy 180 képet felölelő vetítése során először a vulkánsziget kialakulásáról, majd annak flórájáról, faunájáról és lakóiról beszélt.
A tanár úr Joó Pál professzor úr felkérésének tett eleget, amikor a „Beszélgessünk…!” című előadássorozat februári programjaként meghallgathattuk lebilincselő beszámolóját.
 

 
I. BOCSKAI-KUPA

 

altTizenhat fiú és két lány csapat részvételével 2017. február 9-én első alkalommal került megrendezésre a bocskaisok osztálybajnoksága. Az összecsapásokhoz a Hunyadi Sportcsarnok szolgáltatta a helyszínt, a jó hangulatról pedig a csapatok és a szurkolók gondoskodtak.
Kuriózumszámba ment, hogy néhány lelkes osztályfőnök pályajátékosként segítette osztályát: Braun Csaba 12.Ra (Csab-bikák), Jancsovszki Máté 10.C (Közmunkásokkk), Kocsis József 11.Ra (Paplan RFC).

Bővebben...
 
Siker Hajdú – Moharos Országos Földrajz Versenyen

altA Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola idén 5. alkalommal rendezte meg a Dr. Hajdú - Moharos József Országos Református Földrajzi Tanulmányi Versenyét, melyen a versenyzők népesség- és gazdaságföldrajzi, valamint topográfiai tudásukat bizonyíthatták. A verseny első írásbeli fordulójának eredményei alapján a 2017. február 11.-én Karcagon megtartott országos szóbeli döntőbe jutott a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium két tanulója a 10. A osztályból, ahol nemes és magas színvonalú küzdelmet követően Bárdos Flóra a 8. helyezést, míg Bogoly Levente a 10. helyezést szerezte meg. A tanulók felkészítője Jancsovszki Máté, a Gimnázium történelem-földrajz szakos középiskolai tanára volt.

 

Bővebben...
 
Egy kiváló és tehetséges szavaló!

altA Tompa Mihály születésének 200. évfordulója alkalmából Putnokon megrendezett szavalóversenyen vettünk részt 2017. február 3-án. Iskolánkat Fia Dominika, Danyikó Dorka és Juhász Vince 10. A osztályos tanulók képviselték.
A jól felkészült, nagyon színvonalas mezőnyben Juhász Vince kiválóan állta a sarat, és a zsűri döntése alapján méltán hozta el a megérdemelt I. helyezést. Ráadásként még az a megtiszteltetés is érte, hogy a Tompa-évforduló keretében lemezfelvételre is meghívást kapott.  Gratulálunk az ügyes tanulónknak. Felkészítő tanára Gazdóf Miklósné volt.

 

Bővebben...
 
Kezdetben nem vala Madeira...

Kedves kollégák, tudománybarátok és diákjaink!

Meghívlak benneteket Madeiráról szóló előadásomra, amelyet a Szerencsi Tudománybarátok Köre megtisztelő felkérésére 2017. 02. 16-án 14.30-as kezdettel fogok megtartani gimnáziumunkban. Előlegbe pedig ajánlom figyelmetekbe böngészésre egy korábbi fotóesszémet a témáról.


Éliás Balázs

Bővebben...
 
A magyar kultúra napja

 

altA nemzeti himnuszra és alkotójára, Kölcsey Ferencre emlékeztek a bocskaisok a magyar kultúra napjának alkalmából január 23-án hétfőn. A diákok és felkészítő tanáraik - Gergely Lászlóné és Szegedi Anikó- ezúttal is színvonalas műsorral álltak elő. Szavalat hangzott el Danyikó Dorkától és Juhász Vincétől. Weöres Sándor és József Attila versek csendültek fel megzenésítve Bliszkó Zsófia és Kovács Kristóf előadásában.
A műsor hosszabb változatát a tanulók délután a városi ünnepségen adták elő.

Bővebben...
 
…és a gyertyák csonkig égtek…

altA gimnázium egyperces néma főhajtással és gyertyagyújtással emlékezett a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium elhunyt diákjaira és tanáraira, akik január 20-án, pénteken este szenvedtek tragikus buszbalesetet az olaszországi Verona közelében.

 

Bővebben...
 
Álláspályázat

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium pályázatot hirdet az alábbi munkakör betöltésére:
magyar nyelv és irodalom-bármely szakos középiskolai tanár
A feladatellátás helye: 3900 Szerencs Ondi út 1.
Állás betöltésének ideje: azonnal
jelentkezés:
A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium 3900 Szerencs Ondi út 1. címre vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre, Dr.Gál András igazgató részére küldött pályázattal.

 
Felvételi előkészítő december 10-én

altHiába volt csúszós az út, sok leendő diákunk jött el ezen a napon is gimnáziumunkba. Magyar nyelvből Vitányiné Papagorasz Heléna, matematikából Dombrádi Edit, angol nyelvből Tóth Éva, német nyelvből Visontai Anita tartott foglalkozást az érdeklődő tanulóknak.

Bővebben...
 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

5. oldal / 7